Transitievergoeding na faillissement

Een werkgever hoeft geen transitievergoeding te betalen (onder meer) als er sprake is van faillissement van de werkgever. Maar wat nu als een werknemer wegens het faillissement van zijn werkgever wordt ontslagen en korte tijd na het ontslag bij een andere werkgever, met nagenoeg dezelfde werkzaamheden en functie, in dienst treedt? Dient de nieuwe werkgever bij de betaling van de transitievergoeding dan ook af te rekenen over de “oude jaren”?

De kantonrechter van Rechtbank Gelderland te Zutphen (JAR 2016/290, 03-10-2016, 5250287HA VERZ 16-145) oordeelde in deze specifieke situatie dat dit wel het geval was. Weliswaar bepalen de artikelen 7:673 lid 2 en 7L673a lid 1 BW dat in geval van faillissement van werkgever de transitievergoeding niet langer is verschuldigd, maar deze artikelen zien, aldus de Kantonrechter, op werknemers die voorafgaand of kort na het faillissement worden ontslagen en niet op werknemers die kort na dat ontslag bij een overname in dienst zijn genomen door de overnemer. In deze kwestie was tussen het ontslag van de werknemer na faillissement en zijn indiensttreding bij de nieuwe werkgever slecht één dag gelegen.

 

In artikel 7:673 lid 4 BW is bepaald dat bij een werknemer die achtereenvolgens bij verschillende werkgevers in dienst is geweest, zoals hier het geval was, de oude jaren meetellen voor de berekening van de transitievergoeding als de nieuwe werkgever redelijkerwijs als opvolger van de oude heeft te gelden. Voor de vraag of de nieuwe werkgever als opvolger heeft te gelden is volgens dit artikel niet van belang of bij deze nieuwe werkgever inzicht in de kennis en kunde van de werknemer bestaat. Dat was wel het geval tot 1 juli 2015 met het “zodanige banden” criterium, dat voorschreef dat voor opvolgend werkgeverschap zodanige banden moeten bestaan tussen de oude en de nieuwe werkgever, dat de ervaringen van de oude werkgever met de werknemer kunnen worden toegerekend aan de nieuwe werkgever. Artikel 7:673 lid 4 BW heeft volgens het overgangsrecht directe werking. Dit betekent dat naar huidig recht voor de berekening van de transitievergoeding bij opvolgend werkgeverschap geen betekenis toekomt aan het zodanige banden criterium.

 

Dit oordeel wordt inmiddels door vele andere rechtbanken gedeeld. Een werkgever die personeel in overneemt van een gefailleerde onderneming dient er dus op bedacht te zijn dat oude dienstjaren kunnen meetellen bij de berekening van de transitievergoeding.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Vergeet de inspanningsverplichting om te herplaatsen niet!

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 146 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.7

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 146 advocaten en meer dan 70 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.