Vakantiedagen over aan het einde van het jaar? Wat gebeurt hiermee?

Het nieuwe jaar is net begonnen. Veel werknemers zullen hun vakantiedagen voor het eind van het jaar opnemen, maar er zijn ook werknemers die niet al hun vakantiedagen hebben opgenomen. Blijven deze vakantiedagen in het nieuwe jaar geldig en kunnen deze later alsnog worden opgenomen of komen deze vakantiedagen te vervallen? In dit artikel leggen wij aan u uit wat er kan gebeuren met niet-opgenomen vakantiedagen.

Wettelijke vakantiedagen

Allereerst moet er een onderscheid worden gemaakt tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen waarop een werknemer minimaal aanspraak maakt. Het wettelijk minimum is viermaal de overeengekomen arbeidsomvang per week. Een werknemer die fulltime werkt, heeft recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar.

Wettelijke vakantiedagen die een werknemer niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd. Dit betekent dat de wettelijke vakantiedagen die niet in 2017 zijn opgenomen per 1 juli 2018 vervallen. Dit is slechts anders als een werknemer niet in staat was de vakantiedagen op tijd op te nemen, bijvoorbeeld omdat hij te ziek was of omdat de werkgever het niet mogelijk maakte om vakantie op te nemen. De werknemer moet ieder jaar het wettelijk minimum aan vakantiedagen kunnen opnemen. In verband met de wetswijziging met ingang van 1 januari 2012 komen ook de vakantiedagen die de werknemer vóór 1 januari 2012 heeft opgespaard niet na een half jaar te vervallen. Indien u nog niet-opgenomen vakantiedagen heeft van vóór 1 januari 2012, dan zijn deze per 1 januari 2018 vervallen.

Een werkgever is niet verplicht om de werknemer te informeren over het vervallen van vakantiedagen.

Bovenwettelijke vakantiedagen

De vakantiedagen die de werknemer bovenop het wettelijk minimum krijgt, worden bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. Deze vakantiedagen komen pas vijf jaar na het kalenderjaar waarin deze zijn opgebouwd te vervallen.

Zieke werknemer

Ook een zieke werknemer heeft recht op vakantie. De werknemer moet aan de werkgever toestemming vragen als hij tijdens ziekte op vakantie wil gaan. Indien vakantie geen belemmering van de re-integratie oplevert, moet de werkgever hier in beginsel mee instemmen.

Nieuwe baan

Indien een werknemer overstapt naar een nieuwe baan en hij kan zijn opgebouwde vakantiedagen niet meer opnemen, dan krijgt hij deze in beginsel uitbetaald. De werknemer heeft echter ook de mogelijkheid om de wettelijke vakantiedagen die hij bij zijn oude werkgever niet meer kon opnemen, bij de nieuwe werkgever op te nemen. De oude werkgever dient hieraan medewerking te verlenen en moet een verklaring aan de werknemer verstrekken waaruit blijkt hoeveel vakantiedagen hij nog over heeft. De werknemer kan vervolgens deze meegenomen vakantiedagen bij zijn nieuwe werkgever opnemen. Hierbij maak ik wel de opmerking dat de werknemer van zijn nieuwe werkgever geen loon ontvangt over de vakantieaanspraken van de oude werkgever.

Uitbetalen van vakantiedagen

Bovenwettelijke dagen die de werknemer in het kalenderjaar niet heeft kunnen opnemen, mag hij tijdens zijn dienstverband door zijn werkgever laten uitbetalen. De werkgever en werknemer kunnen elkaar hiertoe echter niet verplichten. Wettelijke vakantiedagen die de werknemer niet heeft kunnen opnemen, mogen niet worden uitbetaald. Alleen aan het einde van het dienstverband is dit toegestaan.

Heeft u aan het einde van het jaar nog vakantiedagen over? Let dan goed op de vervaltermijn en de mogelijkheden voor uitbetaling.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Thuiswerken in coronatijd

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.