De vaststellingsovereenkomst: de (fictieve opzegtermijn)

Een arbeidsovereenkomst kan op een aantal manieren tot een einde komen, bijvoorbeeld door middel van een vaststellingsovereenkomst. In een vaststellingsovereenkomst leggen werkgever en werknemer alle afspraken vast die zij in het kader van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst met elkaar hebben gemaakt. In principe kunnen werkgever en werknemer in de vaststellingsovereenkomst afspreken wat zij willen. Wil een werknemer echter in aanmerking komen voor een WW-uitkering, dan is het belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst aan een aantal eisen voldoet.

Eén van deze vereisten is dat in de vaststellingsovereenkomst rekening moet worden gehouden met de (wettelijke of contractuele) opzegtermijn. Een ontslag middels een vaststellingsovereenkomst kan in principe per direct ingaan. Uit de wet  volgt echter dat er een wettelijke opzegtermijn geldt. De wettelijke opzegtermijn van de werknemer is altijd één maand. Voor de WW-uitkering is echter de wettelijke opzegtermijn van de werkgever belangrijk. De wettelijke opzegtermijn van de werkgever hangt af van de duur van het dienstverband:

Duur dienstverband:           Wettelijke opzegtermijn:

0 tot 5 jaar                                     1 maand

5 tot 10 jaar                                   2 maanden

10 tot 15 jaar                                 3 maanden

15 jaar en langer                          4 maanden

Gedurende deze opzegtermijn loopt de arbeidsovereenkomst nog gewoon door en heeft de werknemer nog recht op loondoorbetaling. In de cao of arbeidsovereenkomst kan een afwijkende opzegtermijn zijn opgenomen. Er mag niet ten nadele van de werknemer van de wettelijke opzegtermijn van de werkgever worden afgeweken. Langer mag dus wel, korter niet. Als voor de werknemer in de cao of arbeidsovereenkomst een langere opzegtermijn is opgenomen, dan moet de opzegtermijn van de werkgever altijd tweemaal zo lang zijn als de opzegtermijn voor de werkgever.

Het UWV zal de WW-uitkering altijd pas laten ingaan op de dag dat de (wettelijke) opzegtermijn is verstreken. Dit geldt ook als werknemer en werkgever in de vaststellingsovereenkomst geen rekening hebben gehouden met de opzegtermijn of ervoor hebben gekozen om de arbeidsovereenkomst per direct te beëindigen. In dat geval zal het UWV rekening houden met de zogenaamde fictieve opzegtermijn. Het UWV doet het als het ware voorkomen alsof wel rekening is gehouden met de opzegtermijn. Dit heeft voor de werknemer tot gevolg dat hij of zij een periode zonder inkomen komt te zitten.

Een voorbeeld ter illustratie. Jan is 25 jaar bij zijn werkgever in dienst. Op 13 januari 2018 komen zij met een vaststellingsovereenkomst tot overeenstemming over de beëindiging van zijn dienstverband. In de vaststellingsovereenkomst is als einddatum opgenomen 1 maart 2018. Op basis van de wet, geldt echter een opzegtermijn van 4 maanden. Het UWV zal van deze 4 maanden uitgaan. Jan zal dus pas met ingang van 1 juni 2018 een WW-uitkering krijgen. Dit betekent dat Jan gedurende 3 maanden geen inkomen zal hebben.

Om deze reden is het van belang dat in de vaststellingsovereenkomst rekening wordt gehouden met de correcte opzegtermijn. Gedurende deze opzegtermijn krijgt de werknemer maandelijks zijn loon tot de opzegtermijn is verstreken. Vanaf dat moment krijgt de werknemer een WW-uitkering. In de meeste gevallen wordt de werknemer bovendien vrijgesteld van werkzaamheden, zodat hij alle tijd krijgt op zoek te gaan naar een nieuwe dienstbetrekking.

Heeft u vragen over een aan u voorgelegde vaststellingsovereenkomst? Leg deze dan geheel vrijblijvend voor aan één van onze advocaten. Mocht dit nodig zijn, dan kan één van de advocaten van Wienen & van Tellingen Advocaten met uw werkgever in onderhandeling treden over aanpassing van de vaststellingsovereenkomst in uw voordeel.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Thuiswerken in coronatijd

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.