Was er nu wel of niet sprake van een arbeidsovereenkomst?

Deze vraag speelde in een door mij gevoerde procedure waarin ik de werknemer bijstond. In die kwestie was er tussen partijen overeengekomen dat werknemer de fulltime functie van leraar zou gaan uitoefenen, tegen het volgens de cao geldende loon, voor een periode van 12 maanden en onder het gezag van de werkgever. Deze afspraken waren niet schriftelijk vastgelegd, maar dit leek op dat moment slechts een formaliteit. Met goede moed werd dan ook begonnen aan de nieuwe baan.

Na enige dagen gewerkt te hebben meldde de werknemer zich ziek vanwege ernstige maagklachten. Controle door de dokter schetste het beeld dat het herstel wel eens wat langer zou gaan duren dan gehoopt. Na de werkgever van dit alles op de hoogte te hebben gebracht ontving de werknemer enkele dagen later post. Dit was echter niet de toepasselijke fruitmand, maar een brief waarin aangegeven werd dat er geen sprake was van een arbeidsovereenkomst. Dit omdat de werknemer de benodigde verklaring omtrent gedrag niet voor het begin van het schooljaar had ingeleverd. Daaruit concludeerde de werkgever dat zij verder niets meer met elkaar van doen hadden en trok haar handen van de werknemer af.

Uiteraard liet de werknemer het hier niet bij zitten. Er waren immers duidelijke afspraken gemaakt over het dienstverband. Ook had hij al enkele dagen gewerkt en daar loon voor ontvangen. Verder had de werknemer zijn verklaring omtrent gedrag weldegelijk verkregen en aan de werkgever toegezonden. Weliswaar niet voor het begin van het schooljaar, maar daar was dan ook geen harde termijn over afgesproken. Er was dus zeer zeker een arbeidsovereenkomst tot stand gekomen, ook al stond dit niet op papier.

Aan de kantonrechter de nobele taak om hier een oordeel over te vellen.

De bal lag bij de werknemer, op hem rustte de bewijslast welke in deze wel eens lastig zou kunnen worden. Hij kon immers geen gebruik maken van het rechtsvermoeden van het bestaan van een arbeidsverhouding dat de wet geeft omdat de arbeidsovereenkomst nog geen drie maanden geduurd had. Eveneens was er niets op papier gezet. Wat dat betreft was er werk aan de winkel. Het enige dat de werknemer voorhanden had was het feit dat er heldere afspraken gemaakt waren in de onderhandelingsfase. Daarnaast was hier ook al uitvoering aan gegeven.

De kantonrechter gaf de werknemer gelijk. Ondanks het feit dat partijen wisten dat de verklaring omtrent gedrag nodig was om de functie uit te mogen oefenen, volgt nergens uit dat het overleggen daarvan voor het begin van het schooljaar een essentieel element voor de totstandkoming van de arbeidsovereenkomst was. Er is dus een arbeidsovereenkomst tot stand gekomen. De loonvordering werd dan ook toegewezen.

Deze zaak is verhelderend over de vraag wat er nu nodig is voor de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst. Hieruit kan verder geconcludeerd worden dat het altijd verstandig is afspraken schriftelijk vast te leggen en een werknemer niet aan de slag te laten gaan voordat deze zijn nagekomen. Naar verwachting zal de werkgever dit geen tweede keer gebeuren.

De uitspraak is hier te vinden:

Rechtbank Limburg 30 september 2020

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2020:7470&showbutton=true&keyword=movare


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Non concurrentiebeding; schriftelijkheidsvereiste.

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 274 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 274 advocaten en meer dan 110 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.