Wie goed doet… krijgt ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet is een ingrijpende maatregel die verstrekkende gevolgen heeft voor de werknemer. Zo hoeft bij ontslag op staande voet geen rekening te worden gehouden met de opzegtermijn en eventuele opzegverboden (zoals het opzegverbod tijdens ziekte of zwangerschap). De werknemer verliest van de ene op de andere dag zijn baan en zal in de regel bovendien geen aanspraak kunnen maken op een WW-uitkering. Voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet moet de werkgever een ‘dringende reden’ hebben. Dringende redenen zijn bijvoorbeeld diefstal, fraude, ongewenste intimiteiten of hardnekkige werkweigering. De werknemer moet het in het algemeen dus (bewust) zeer bont hebben gemaakt voordat sprake kan zijn van een ontslag op staande voet. Uit de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant van 17 januari 2019 blijkt echter dat ook ogenschijnlijk goede bedoelingen een ontslag op staande voet kunnen rechtvaardigen.

De feiten         

Janine[1] is 50 jaar oud en werkt al enkele jaren bij een huisartsenpraktijk. Als doktersassistente heeft zij veel contact met de patiënten. Zo ook met Piet, die inmiddels de tachtig gepasseerd is en met enige regelmaat zorg nodig heeft. Hij heeft een bewogen leven gehad en is erg eenzaam. Janine wil Piet dan ook graag helpen en neemt enkele kleine zorgtaken op zich. Janine en Piet spreken af dat Janine op enig moment als mantelzorger zal gaan optreden.

Piet waardeert de zorg door Janine zeer. Zó zeer dat hij besluit om Janine als zijn (enige) erfgenaam aan te wijzen. Piet heeft immers geen familie, waardoor zijn bezittingen na zijn dood anders ten gunste van de Nederlandse Staat zouden komen. Aangezien Janine geen (familiaire) relatie met Piet heeft, zal zij over zijn erfenis echter veel belasting moeten betalen. De notaris weet daar wel een oplossing voor. Enige tijd later scheidt Janine van haar partner (maar verbreekt die relatie niet) en gaat een geregistreerd partnerschap aan met Piet. Enkele maanden daarna overlijdt Piet na een traject van zelfgekozen levensbeëindiging waarin Janine hem, in haar functie als doktersassistente, begeleid heeft.

Standpunten werkgever en Janine

Janine heeft haar werkgever nooit over de regeling die zij met Piet had ingelicht. Als haar werkgever daar enkele jaren (!) later achter komt, kan deze de gedragingen van Janine niet waarderen. De werkgever wil de arbeidsovereenkomst met Janine beëindigen en verzoekt de kantonrechter om deze te ontbinden. De werkgever vindt dat Janine ernstig verwijtbaar gehandeld heeft. Janine vindt dat ze alleen maar gehoor gegeven heeft aan de wensen van Piet. Ook stelt ze dat juist de huisarts er voor heeft gezorgd dat ze steeds meer en intensiever contact kreeg met Piet. Verder vindt Janine dat niet zij, maar de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Een eerder ontbindingsverzoek van de werkgever werd immers afgewezen, waarna de werkgever (volgens Janine) op zoek is gegaan naar een stok om mee te slaan. Janine eist daarom een billijke vergoeding.

Oordeel van de rechter

De kantonrechter geeft de werkgever gelijk. Janine heeft de in de beroepscode opgenomen eis om ‘professionele grenzen’ in acht te nemen overschreden. Ook neemt de kantonrechter het Janine erg kwalijk dat ze haar werkgever niet op de hoogte heeft gesteld van haar ‘regeling’ met Piet. Ze heeft de professionele en morele grenzen (ver) overschreden. De kantonrechter vindt het handelen van Janine zodanig dat dit een dringende reden voor ontslag op staande voet zou hebben opgeleverd. De arbeidsovereenkomst wordt met onmiddellijke ingang ontbonden.

Tot slot

Er kunnen vraagtekens gezet worden bij het oordeel van de kantonrechter. Uit de gang van zaken blijkt dat de werkgever al geruime tijd van de werknemer ‘af wilde’, maar dat zij bij een eerder verzoek bij de kantonrechter bot ving. Vervolgens is de werkgever nader onderzoek gaan verrichten door het kadaster te raadplegen. Zij raakte toen pas op de hoogte van de gedragingen van de werknemer, die dus reeds meerdere jaren daarvoor hadden plaatsgevonden. Verder lijkt niemand (naast de Nederlandse Staat) nadeel te hebben ondervonden door het handelen van de werknemer. De werknemer lijdt wel nadeel door de ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Men kan zich dan ook afvragen of ontbinding van de arbeidsovereenkomst in zaken als de bovengenoemde een redelijke uitkomst is. Wellicht zal de toekomst dit, al dan niet na hoger beroep door de werknemer, uitwijzen.

[1] De namen in deze blog zijn gefingeerd.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Non concurrentiebeding; schriftelijkheidsvereiste.

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 274 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 274 advocaten en meer dan 110 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.