Over de auteur

Advocaat mr. Maritha Verkuijl
Helderecht Advocaten

Maritha Verkuijl is in 2006 afgestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarna heeft zij tien jaar als advocaat in Wageningen gewerkt. Medio augustus 2016 heeft Maritha de overstap gemaakt naar Helderecht Advocaten.

Bekijk profiel

Handhaving Wet DBA opgeschort tot 1 juli 2018

In mijn blog van 1 december 2016 ben ik ingegaan op de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties, de onderliggende problematiek en de onrust die als gevolg van de invoering van deze wet is ontstaan. In verband met de ontstane onrust na de invoering van de Wet DBA had de staatssecretaris van Financiën in september 2016 al aangekondigd dat er niet vanaf 1 mei 2017 handhavend opgetreden zou worden, behoudens kwaadwillenden. De ondernemers zouden de tijd krijgen om zich het nieuwe werken eigen te maken.


Implementatietermijn verlengd

De staatssecretaris heeft toen ook aangegeven date r medio mei 2017 zal worden bezien of de implementatietermijn nog verder verlengd zal moeten worden. In mijn blog van december 2016 heb ik u toegezegd op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Inmiddels is duidelijk dat de implementatietermijn weer verlengd is en wel tot 1 juli 2018. Tot die datum zal er dus niet handhavend worden opgetreden. Let wel, kwaadwillenden worden hiervan (wederom) uitgesloten. Zij kunnen derhalve wel handhavend optreden verwachten. Op dit moment zijn er volgens de staatssecretaris 10 onderzoeken door de Belastingdienst gaande in dit kader.

 

Onderzoek gereed

In de tweede voortgangsrapportage had de staatssecretaris ook aangekondigd te onderzoeken hoe aan de termen “vrije vervanging” en “gezagsverhouding” een concretere of andere invulling kan worden gegeven zodat deze beter aansluit bij het huidige maatschappelijke beeld van een arbeidsrelatie. Dit onderzoek “Onderzoek varianten kwalificatie arbeidsrelatie” is inmiddels afgerond en is aangeboden aan de Tweede Kamer en de informateur. Het rapport behelst 10 beleidsvarianten die afzonderlijk gekozen kunnen worden, maar ook gecombineerd kunnen worden.

 

Vervolg afhankelijk van het volgende kabinet

Het voert echter te ver om hier uitgebreid in te gaan op de varianten. Het is immers nog geenszins duidelijk welke richting het in deze op zal gaan. Volgens de staatssecretaris van Financiën is het aan het nieuwe kabinet om hier verder mee aan de slag te gaan. Nu de formatieonderhandelingen nog in volle gang zijn en er nog geen uitzicht is op een nieuw kabinet, verwacht ik dat de onduidelijkheid ten aanzien van de Wet DBA niet op korte termijn zal zijn verdwenen. In ieder geval blijf ik u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.


Hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Andere blogartikelen

Eén formule voor alle situaties

Intakebalie eerstelijns
juridisch advies

Kosteloos en vrijblijvend

 • Snel inzicht in uw kansen
 • Vrijblijvend advies over de te nemen vervolgstappen door de intakebalie
 • Match met de beste advocaat
 • De best passende juridische oplossing
 • Bel met de intakebalie
  088 - 374 79 17
 • Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 44 70 67 12Voeg dit nummer toe aan uw contacten en chat rechtstreeks met een jurist.

7 dagen per week bereikbaar

Werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur
(Vrijdagen tot 18:00 uur)
Weekenden van 12:00 tot 16:00 uur
(Feestdagen gesloten)

Meer info

Meest voorkomende
juridische oplossingen

Vaste prijs

 • Heldere duidelijke juridische diensten
 • Beoordeling van zaak door advocaat
 • Juridische documenten opstellen
 • Hulp bij procedures door advocaat
Alle producten

De juiste advocaat
voor uw situatie

Voordelig uurtarief

Vind de juiste gespecialiseerde advocaat voor uw situatie. Zoek op postcode, tarief of woonplaats of vind de juiste match via de intakebalie.

3 advocatentarieven:

€ 120, 00
€ 170, 00
€ 220, 00

Ervaren advocaat

Het te hanteren tarief wordt bepaald op basis van de inhoud van de zaak en de persoonlijke wensen van de cliënt. Per situatie wordt beoordeeld welke juridische dienstverlener qua kennis en ervaring het beste past en welk uurtarief van toepassing is op uw situatie.

Meer info

Wij helpen u graag

Vind eenvoudig de juiste advocaat in 3 simpele stappen

Stap 1 Leg uw probleem voor
Leg uw probleem voor aan de juristen van de Omnius Intakebalie. Per mail, Whatsapp of via 088 – 629 00 29. De Omnius intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Stap 2 Uw aanvraag wordt geanalyseerd
De juristen van de intakebalie geven u een eerstelijns advies en helpen u bij het kiezen van de juiste juridische oplossing. Zo nodig helpen zij u bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van uw contactaanvraag..
Stap 3 Contact met de juiste advocaat
De advocaat neemt in principe dezelfde dag nog contact met u op. Tijdens dit telefoongesprek met de advocaat worden de vervolgstappen en de te maken kosten besproken. Komt u hier samen uit, dan zal de advocaat met uw zaak aan de slag gaan.
Bel met de intakebalie
088 - 374 79 17
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 44 70 67 12

Stel vrijblijvend uw vraag

Met het invullen van ons formulier stemt u in met onze beperking van aansprakelijkheid en ons privacy statement
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en verzonden via SSL.

Waarom Omnius?

Waarom Omnius?

Omnius is een formule voor juridische diensten voor particulieren en ondernemers die een combinatie van kwaliteit, service en helderheid wensen.

Omnius biedt als eerste en enige in Nederland trapsgewijze juridische dienstverlening aan waardoor altijd de juiste, best passende en meest kostenefficiënte juridische oplossing kan worden gekozen.

Omnius heeft met 50 deelnemende zelfstandige advocatenkantoren en ruim 350 ervaren, vakkundige en onafhankelijke advocaten, het grootste advocatennetwerk van Nederland waarin alle advocaten worden samengebracht in de Omnius-formule waardoor kwaliteit en service worden gewaarborgd.

Alle advocaten zijn gebonden aan het Omnius keurmerk voor klanttevredenheid.

 • Omdat het ook anders kan!
 • 7 dagen per week bereikbaar
 • Omnius Keurmerk
 • Trapsgewijze juridische hulp
 • Overal in Nederland
 • Als beste beoordeeld
Locaties kantoren: Leeuwarden, Emmen, Groningen, Volendam, Monnickendam, Hoorn, Amsterdam, Zwolle, Utrecht, Breda, Den-haag, Waddinxveen, Goes, Haarlem, Eindhoven, Purmerend, Arnhem, Apeldoorn, Houten, Geleen, Papendrecht, Roermond, Rotterdam, Alphen-aan-den-rijn, Terneuzen, Spijkenisse, Waalwijk, Noord-scharwoude, Badhoevedorp, Almelo, S-hertogenbosch, Bergen-op-zoom, Enschede, Alkmaar, Maastricht, Culemborg, Mijdrecht, Nijmegen, Tilburg, Assen, Almere, Deventer,

Omnius is het grootste kwaliteitsnetwerk van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren.
Omnius is een initiatief van OmniLegal. Wij hechten veel waarde aan geheimhouding en privacy.
Meer informatie over ons privacy- en cookiebeleid. Copyright © 2012 - 2017 OmniLegal B.V.

Er zijn advocaten gevonden.
Klik hier voor de resultaten