Over de auteur

Advocaat mr. Jannet Terpstra
Bout Advocaten

Jannet houdt zich bezig met het recht dat geldt binnen het onderwijs en de zorg waarbij zij zich heeft gespecialiseerd in het arbeids- en ambtenarenrecht binnen deze branches en tevens in het algemene onderwijsrecht.   Daarnaast neemt Jannet deel aan het Bopz piket en verzorgt ze gastcolleges aan de Hanzehogeschool..

Bekijk profiel

Sluiting van een school: instemmings- of adviesrecht voor de MR?

Commotie rond de sluiting van de school Den Bongerd in Oss, een middelbare school voor passend onderwijs, is aanleiding de medezeggenschap binnen scholen eens onder de loep te nemen. Deze medezeggenschap is wettelijk geregeld in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS). Op basis van deze wet heeft de medezeggenschapsraad binnen een schoolinstelling voor een veelvoud aan zaken instemmings– dan wel adviesrecht. Voor de sluiting van een (locatie van) een school geldt echter alleen een adviesrecht.


De Tweede Kamerleden Kwint en Marijnissen (SP) hebben hierover Kamervragen gesteld aan Sander Dekker, demissionair staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij vragen zich af waarom een Medezeggenschapsraad geen instemmingsrecht heeft ten aanzien van een ingrijpende beslissing als de sluiting van een school. Zolang de medezeggenschapsraad vroegtijdig bij de besluitvorming word betrokken en tijdig advies kan uitbrengen, is er naar de mening van de staatssecretaris geen reden het instemmingsrecht met het al geldende adviesrecht gelijk te trekken. Hij vindt dat de Medezeggenschap met het huidige adviesrecht voldoende bevoegdheden in huis heeft, ook als het gaat om een sluiting van een (vestiging van een) school. Kamerlid Marijnissen geeft aan actie te blijven voeren tegen de sluiting van de school in Oss.

 

Het is niet de eerste keer dat het instemmingsrecht met betrekking tot sluiting van een school ter sprake komt. In 2015 is door verschillende Tweede Kamerleden bepleit het instemmingsrecht te laten gelden voor besluiten die zijn op gehele of gedeeltelijke sluiting. Het invoeren van instemmingsrecht bij het sluiten van een school is tot op heden (nog) niet aan de orde. Dit zal ook een wijziging van de WMS betekenen.

 

Als u als bevoegd gezag voornemens bent een vestiging te moeten sluiten – bijvoorbeeld vanwege krimp – is het niet verstandig de Medezeggenschapsraad in een vroegtijdig stadium hierbij te betrekken. Hun belangen (en natuurlijk die van hun achterban, uw medewerkers) kunnen dan tijdig worden meegewogen bij het nemen van het definitieve besluit.


Hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Eén formule voor alle situaties

Intakebalie eerstelijns
juridisch advies

Kosteloos en vrijblijvend

 • Snel inzicht in uw kansen
 • Vrijblijvend advies over de te nemen vervolgstappen door de intakebalie
 • Match met de beste advocaat
 • De best passende juridische oplossing
 • Bel met de intakebalie
  088 - 374 79 17
 • Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 44 70 67 12Voeg dit nummer toe aan uw contacten en chat rechtstreeks met een jurist.

7 dagen per week bereikbaar

Werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur
(Vrijdagen tot 18:00 uur)
Weekenden van 12:00 tot 16:00 uur
(Feestdagen gesloten)

Meer info

Meest voorkomende
juridische oplossingen

Vaste prijs

 • Heldere duidelijke juridische diensten
 • Beoordeling van zaak door advocaat
 • Juridische documenten opstellen
 • Hulp bij procedures door advocaat
Alle producten

De juiste advocaat
voor uw situatie

Voordelig uurtarief

Vind de juiste gespecialiseerde advocaat voor uw situatie. Zoek op postcode, tarief of woonplaats of vind de juiste match via de intakebalie.

3 advocatentarieven:

€ 120, 00
€ 170, 00
€ 220, 00

Ervaren advocaat

Het te hanteren tarief wordt bepaald op basis van de inhoud van de zaak en de persoonlijke wensen van de cliënt. Per situatie wordt beoordeeld welke juridische dienstverlener qua kennis en ervaring het beste past en welk uurtarief van toepassing is op uw situatie.

Meer info

Wij helpen u graag

Vind eenvoudig de juiste advocaat in 3 simpele stappen

Stap 1 Leg uw probleem voor
Leg uw probleem voor aan de juristen van de Omnius Intakebalie. Per mail, Whatsapp of via 088 – 629 00 29. De Omnius intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Stap 2 Uw aanvraag wordt geanalyseerd
De juristen van de intakebalie geven u een eerstelijns advies en helpen u bij het kiezen van de juiste juridische oplossing. Zo nodig helpen zij u bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van uw contactaanvraag..
Stap 3 Contact met de juiste advocaat
De advocaat neemt in principe dezelfde dag nog contact met u op. Tijdens dit telefoongesprek met de advocaat worden de vervolgstappen en de te maken kosten besproken. Komt u hier samen uit, dan zal de advocaat met uw zaak aan de slag gaan.
Bel met de intakebalie
088 - 374 79 17
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 44 70 67 12

Stel vrijblijvend uw vraag

Met het invullen van ons formulier stemt u in met onze beperking van aansprakelijkheid en ons privacy statement
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en verzonden via SSL.

Waarom Omnius?

Waarom Omnius?

Omnius is een formule voor juridische diensten voor particulieren en ondernemers die een combinatie van kwaliteit, service en helderheid wensen.

Omnius biedt als eerste en enige in Nederland trapsgewijze juridische dienstverlening aan waardoor altijd de juiste, best passende en meest kostenefficiënte juridische oplossing kan worden gekozen.

Omnius heeft met 50 deelnemende zelfstandige advocatenkantoren en ruim 350 ervaren, vakkundige en onafhankelijke advocaten, het grootste advocatennetwerk van Nederland waarin alle advocaten worden samengebracht in de Omnius-formule waardoor kwaliteit en service worden gewaarborgd.

Alle advocaten zijn gebonden aan het Omnius keurmerk voor klanttevredenheid.

 • Omdat het ook anders kan!
 • 7 dagen per week bereikbaar
 • Omnius Keurmerk
 • Trapsgewijze juridische hulp
 • Overal in Nederland
 • Als beste beoordeeld
Locaties kantoren: Leeuwarden, Emmen, Groningen, Volendam, Monnickendam, Hoorn, Amsterdam, Zwolle, Utrecht, Breda, Den-haag, Waddinxveen, Goes, Haarlem, Eindhoven, Purmerend, Arnhem, Apeldoorn, Houten, Geleen, Papendrecht, Roermond, Rotterdam, Alphen-aan-den-rijn, Terneuzen, Spijkenisse, Waalwijk, Noord-scharwoude, Badhoevedorp, Almelo, S-hertogenbosch, Bergen-op-zoom, Enschede, Alkmaar, Maastricht, Culemborg, Mijdrecht, Nijmegen, Tilburg, Assen, Almere, Deventer,

Omnius is het grootste kwaliteitsnetwerk van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren.
Omnius is een initiatief van OmniLegal. Wij hechten veel waarde aan geheimhouding en privacy.
Meer informatie over ons privacy- en cookiebeleid. Copyright © 2012 - 2017 OmniLegal B.V.

Er zijn advocaten gevonden.
Klik hier voor de resultaten