Over de auteur

Advocaat mr. Sule Karagan
Helderecht Advocaten

Zij is op 23 augustus 2002 beëdigd als Advocaat bij de Rechtbank te Utrecht. In 2008 is Sule overgestapt naar het arrondissement Gelderland. Sule verleent advies en bijstand aan bedrijven en particulieren, met aandacht voor de ondernemers. Rechtsgebieden Sule is gespecialiseerd in het arbeidsrecht en heeft tevens uitgebreide ervaring op..

Bekijk profiel

Gaat u trouwen in 2018? Dan zal de nieuwe wet “beperking wettelijke gemeenschap van goederen” van toepassing zijn op uw huwelijksvermogen.

Hoe is het nu geregeld?

Nederland kent als een van de weinige landen ter wereld nog het principe van een algehele gemeenschap van goederen. Wanneer men vandaag de dag in het huwelijksbootje stapt (of een geregistreerd partnerschap aangaat) (waar in dit gehele artikel wordt gesproken over huwelijk en over zaken/gevolgen die betrekking hebben op het huwelijk, wordt eveneens een geregistreerd partnerschap en zaken/gevolgen die betrekking hebben op het geregistreerd partnerschap bedoeld), is men nu automatisch getrouwd in gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat, wanneer partijen gaan scheiden, alle bezittingen en schulden bij helfte zullen worden gedeeld. Ook bezittingen en schulden die men vóór het huwelijk had, worden hierin meegenomen. Indien men niet in gemeenschap van goederen wil trouwen, moet men voordat men trouwt huwelijkse voorwaarden bij de notaris laten opstellen. Dit is een akte waarin eigen regels over de verdeling van schulden en bezittingen kunnen worden vastgelegd.


Er zijn echter wel een paar uitzonderingen op de hoofdregel dat alle bezittingen en schulden worden verdeeld. Zo vallen erfenissen en schenkingen niet in de gemeenschap van goederen als dit in het testament of bij de schenking is bepaald door middel van een zogeheten uitsluitingsclausule. Ook vallen verknochte goederen en schulden niet in de gemeenschap van goederen. Verknochte goederen of schulden zijn goederen of schulden die op bijzondere wijze aan de betreffende persoon zijn verbonden. Dit geldt ook voor opgebouwd pensioen. Vaak vindt er bij een echtscheiding wel een verdeling plaats van pensioenrechten (pensioenverevening).

 

Hoe wordt het straks?

De nieuwe wet (beperkte gemeenschap van goederen) zal alleen gelden voor nieuw te sluiten huwelijken met ingang van 2018, derhalve na de inwerkingtreding van de wetswijzing.

 

Indien de aanstaande partners vooraf niets afspreken, zal (onder andere) het volgende gelden. Al het vermogen en de schulden die de partners al hadden voor het sluiten van het huwelijk, blijven ook na het huwelijk privévermogen- of schuld. Alleen wat partners verwerven tijdens huwelijk, zal behoren tot de huwelijksgemeenschap (beperkte gemeenschap van goederen). Ook erfenissen en schenkingen vallen er automatisch buiten. Alles wat door een schenking of erfenis is verkregen of zal worden verkregen, blijft of wordt dus automatisch privévermogen. Alleen wanneer bijvoorbeeld de erflater expliciet heeft bepaald dat het vermogen uit de erfenis de beide partners zal toekomen, zal het gaan behoren tot de huwelijksgoederengemeenschap. Wie toch in algehele gemeenschap van goederen wenst te trouwen, zal dit door de notaris moeten laten vastleggen. Dit is derhalve precies het omgekeerde van de huidige situatie.

 

Samengevat geldt dat de navolgende vermogens niet meer in de gemeenschap zullen vallen:

 • erfenissen en schenkingen (zowel voor als tijdens het huwelijk ontvangen);
 • bezittingen die de beide partners voor het huwelijk al bezaten, met uitzondering van bezittingen die al gezamenlijk eigendom waren (bijvoorbeeld een gezamenlijke woning);
 • schulden die de beide partners voor het huwelijk hadden, met uitzondering van gezamenlijke schulden voorafgaand aan het huwelijk (bijvoorbeeld een hypotheek op beider naam).

 

Wat voor impact heeft de nieuwe wet op ondernemers?

Voor ondernemers zal gelden dat de onderneming buiten de huwelijksgemeenschap valt. Het voorhuwelijkse ondernemingsvermogen blijft dus de algemene regels van de beperkte gemeenschap volgen. Er dient wel aan de gemeenschap een redelijke vergoeding te worden toegekend voor de kennis, vaardigheden en arbeid die de echtgenoot/ondernemer heeft verricht voor de onderneming. Dit geldt echter alleen voor zover een dergelijke vergoeding niet al op een andere wijze ten bate van beide partners is gekomen. Wat redelijk is laat de wet zich niet over uit. Dit lijkt in feite op een soort periodiek verrekenbeding zoals we dat kennen bij huwelijkse voorwaarden. Als het ondernemingsvermogen of de aandelen in de B.V. behoren tot het privévermogen van de ondernemer, zal door dit verrekenbeding het overgespaard inkomen verrekend moeten worden. In de praktijk wordt dit zelden “boekhoudkundig” uitgevoerd, hetgeen dan weer tot een doemscenario leidt bij een scheiding. Er zijn situaties waarbij de rechter heeft bepaald dat door het ontbreken van een deugdelijke administratie het vermogen verdeeld wordt alsof er een gemeenschap van goederen bestaat. Voor ondernemers brengt dit nieuwe voorstel derhalve geen voordeel, maar wel veel administratieve rompslomp.

 

Conclusie

Het ziet ernaar uit dat de nieuwe wet veel administratieve rompslomp met zich mee zal brengen. De schulden en de vermogens zullen dus goed gedocumenteerd moeten worden, om achteraf allerlei problemen te voorkomen. Praktijk is dat ook nu door vrijwel niemand een in de huwelijksvoorwaarden opgenomen periodiek verrekenbeding wordt uitgevoerd.


Hebt u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Eén formule voor alle situaties

Intakebalie eerstelijns
juridisch advies

Kosteloos en vrijblijvend

 • Snel inzicht in uw kansen
 • Vrijblijvend advies over de te nemen vervolgstappen door de intakebalie
 • Match met de beste advocaat
 • De best passende juridische oplossing
 • Bel met de intakebalie
  088 - 374 79 17
 • Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 44 70 67 12Voeg dit nummer toe aan uw contacten en chat rechtstreeks met een jurist.

7 dagen per week bereikbaar

Werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur
(Vrijdagen tot 18:00 uur)
Weekenden van 12:00 tot 16:00 uur
(Feestdagen gesloten)

Meer info

Meest voorkomende
juridische oplossingen

Vaste prijs

 • Heldere duidelijke juridische diensten
 • Beoordeling van zaak door advocaat
 • Juridische documenten opstellen
 • Hulp bij procedures door advocaat
Alle producten

De juiste advocaat
voor uw situatie

Voordelig uurtarief

Vind de juiste gespecialiseerde advocaat voor uw situatie. Zoek op postcode, tarief of woonplaats of vind de juiste match via de intakebalie.

3 advocatentarieven:

€ 120, 00
€ 170, 00
€ 220, 00

Ervaren advocaat

Het te hanteren tarief wordt bepaald op basis van de inhoud van de zaak en de persoonlijke wensen van de cliënt. Per situatie wordt beoordeeld welke juridische dienstverlener qua kennis en ervaring het beste past en welk uurtarief van toepassing is op uw situatie.

Meer info

Wij helpen u graag

Vind eenvoudig de juiste advocaat in 3 simpele stappen

Stap 1 Leg uw probleem voor
Leg uw probleem voor aan de juristen van de Omnius Intakebalie. Per mail, Whatsapp of via 088 – 629 00 29. De Omnius intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.
Stap 2 Uw aanvraag wordt geanalyseerd
De juristen van de intakebalie geven u een eerstelijns advies en helpen u bij het kiezen van de juiste juridische oplossing. Zo nodig helpen zij u bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van uw contactaanvraag..
Stap 3 Contact met de juiste advocaat
De advocaat neemt in principe dezelfde dag nog contact met u op. Tijdens dit telefoongesprek met de advocaat worden de vervolgstappen en de te maken kosten besproken. Komt u hier samen uit, dan zal de advocaat met uw zaak aan de slag gaan.
Bel met de intakebalie
088 - 374 79 17
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 44 70 67 12

Stel vrijblijvend uw vraag

Met het invullen van ons formulier stemt u in met onze beperking van aansprakelijkheid en ons privacy statement
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en verzonden via SSL.

Waarom Omnius?

Waarom Omnius?

Omnius is een formule voor juridische diensten voor particulieren en ondernemers die een combinatie van kwaliteit, service en helderheid wensen.

Omnius biedt als eerste en enige in Nederland trapsgewijze juridische dienstverlening aan waardoor altijd de juiste, best passende en meest kostenefficiënte juridische oplossing kan worden gekozen.

Omnius heeft met 50 deelnemende zelfstandige advocatenkantoren en ruim 350 ervaren, vakkundige en onafhankelijke advocaten, het grootste advocatennetwerk van Nederland waarin alle advocaten worden samengebracht in de Omnius-formule waardoor kwaliteit en service worden gewaarborgd.

Alle advocaten zijn gebonden aan het Omnius keurmerk voor klanttevredenheid.

 • Omdat het ook anders kan!
 • 7 dagen per week bereikbaar
 • Omnius Keurmerk
 • Trapsgewijze juridische hulp
 • Overal in Nederland
 • Als beste beoordeeld
Locaties kantoren: Leeuwarden, Emmen, Groningen, Volendam, Monnickendam, Hoorn, Amsterdam, Zwolle, Utrecht, Breda, Den-haag, Waddinxveen, Goes, Haarlem, Eindhoven, Purmerend, Arnhem, Apeldoorn, Houten, Geleen, Papendrecht, Roermond, Rotterdam, Alphen-aan-den-rijn, Terneuzen, Spijkenisse, Waalwijk, Noord-scharwoude, Badhoevedorp, Almelo, S-hertogenbosch, Bergen-op-zoom, Enschede, Alkmaar, Maastricht, Culemborg, Mijdrecht, Nijmegen, Tilburg, Assen, Almere, Deventer,

Omnius is het grootste kwaliteitsnetwerk van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren.
Omnius is een initiatief van OmniLegal. Wij hechten veel waarde aan geheimhouding en privacy.
Meer informatie over ons privacy- en cookiebeleid. Copyright © 2012 - 2017 OmniLegal B.V.

Er zijn advocaten gevonden.
Klik hier voor de resultaten