Schending informatieplicht

Schending informatieplicht: Geen kostenindicatie, geen vergoeding

Verrassende kosten nadat je gebruikt hebt gemaakt van een incassoservice? In een eerdere blog hebben we al eens aandacht gegeven aan het feit dat een incassobureau geld aan een consument diende terug te betalen. Dit vanwege schending van het consumentenrecht.

Ook advocatenkantoren worden op de vingers getikt voor het schenden van de informatieplicht

Niet alleen incassobureaus worden op de vingers getikt door de rechtbanken voor het schenden van de informatieplicht. Ook advocatenkantoren liggen onder de loep. Dit blijkt uit een vonnis van de rechtbank Amsterdam van 19 januari 2024 ECLI:NL:RBAMS:2024:151, Rechtbank Amsterdam, 10563487 CV EXPL 23-8839 (rechtspraak.nl).

Geen heldere kostenindicatie

Het kantoor had werkzaamheden verricht, maar had de cliënt niet vooraf een heldere kostenindicatie gegeven. Alleen het uurtarief van de advocaat was medegedeeld. De cliënt had dus geen idee waar hij uiteindelijk rekening mee moest houden aan kosten. De rechtbank strafte deze schending van de informatieplicht van het advocatenkantoor hard af: De overeenkomst werd vernietigd en de cliënte hoefde niets te betalen.

Belangrijk om te beseffen is dat een rechter dit ambtshalve zal toetsen, dus zonder dat de consument daar zelf een beroep op doet.

Steeds meer uitspraken over het schenden van de informatieplicht

Deze uitspraak van de rechtbank staat niet op zichzelf en is er eentje in een steeds langer wordende rij van uitspraken, Het consumentenrecht neemt hierbij een centrale rol in.

Informatieplicht geldt voor iedereen die een vergoeding vraagt voor werkzaamheden

De informatieplicht geldt voor iedereen die een vergoeding vraagt voor werkzaamheden. Niet alleen incassobureaus of advocaten moeten hier dus iets mee, maar eigenlijk iedereen die vergoeding vraagt op basis van “uurtje – factuurtje”.

Dus of je nu advocaat bent, accountant of aannemer. Zorg ervoor dat je jouw cliënt vooraf informeert en geef vooraf een heldere kostenindicatie. Hiermee voorkom je dat je geconfronteerd kan worden met een ‘tik op de vingers’ van de rechtbank.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Faillissement VanMoof, wat nu?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 175 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.2

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 175 advocaten en meer dan 92 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.