Het beperkte huwelijksvermogensrecht: bijhouden van een goede administratie

Beperkte huwelijksvermogensrecht
Vanaf 1 januari 2018 is in Nederland de gemeenschap van goederen vervangen voor een wettelijke beperkte gemeenschap van goederen. Wat betekent dat? Dat betekent dat voor de personen die na 1 januari 2018 in het huwelijk zijn getreden of een geregistreerd partnerschap zijn aangaan, niet meer van rechtswege een algehele gemeenschap van goederen geldt, maar dat er een beperkte gemeenschap ontstaat. Deze wijziging wordt gezien als de modernisering van het Nederlandse huwelijksvermogensrecht. De beperkte gemeenschap van goederen sluit volgens de regering beter aan bij de in de praktijk gangbare situatie dat echtlieden het als normaal beschouwen dat zij na een echtscheiding alleen verdelen wat zij tijdens het huwelijk aan gemeenschappelijk vermogen hebben opgebouwd.

Het wettelijk beperkte huwelijksvermogensrecht houdt dan ook in dat alleen hetgeen wat tijdens het huwelijk door echtgenoten is verworven gemeenschappelijk is. Alleen datgene wat beide echtgenoten gedurende het huwelijk hebben opgebouwd, valt dan automatisch in de gemeenschap. Alle goederen en schulden die men echter voorafgaand aan het huwelijk bezat (het voorhuwelijksvermogen) blijven buiten de gemeenschap (uiteraard voorzover die niet al gemeenschappelijk waren).

Ingeval van een scheiding
Als men gaat scheiden dient men dus eerst vast te stellen wat er verdeeld moet worden (de beperkte gemeenschap) en wat niet (het voorhuwelijksvermogen). Het voorhuwelijksvermogen vaststellen klinkt eenvoudig, maar dat zal het in praktijk vaak niet zijn. Want hoe bewijs je nou welke goederen en schulden voorhuwelijksvermogen zijn? Indien er bij de scheiding verschil van mening ontstaat over de vraag aan wie iets toekomt, wordt het goed of de schuld alsnog als gemeenschappelijk aangemerkt, indien beide echtgenoten niet kunnen bewijzen dat het goed of de schuld aan een van hen in privé toekomt. Al met al veranderd er dan niet zo veel aan de oorspronkelijke gemeenschap van goederen omdat alles dan in de gemeenschap valt.

Wil men voorkomen dat een privé goed of schuld in de gemeenschap valt, dient met dus een goede administratie bij te houden! Wilt u meer weten over het juridische proces van een echtscheiding? Bekijk dan de echtscheidingen pagina.

Voorhuwelijksvermogen administreren
Molenaar & Hermes Advocaten en Mediators hebben een model opgesteld, waarop (toekomstige) echtgenoten hun voorhuwelijkse vermogen kunnen laten vastleggen. Dit model kan bewijsproblemen voorkomen bij het vaststellen van het voorhuwelijksvermogen tijdens het afwikkelen van een mogelijke echtscheiding.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Verschillen in beëindigen huwelijk, samenwoning, partnerschap?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 309 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 309 advocaten en meer dan 159 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.