De bijzonder curator wanneer en waarom?

Een bijzonder curator

Een bijzonder curator is een persoon die door de rechtbank wordt benoemd in een familierechtelijke procedure en het kind in en/of buiten rechte vertegenwoordigt. Dit hoeft geen echtscheiding te betreffen, maar dat kan in alle zaken waarin de minderjarige rechtstreeks betrokken is, bijvoorbeeld gezags- en omgangszaken. Het dient te gaan om aangelegenheden betreffende de verzorging en opvoeding van het kind dan wel het vermogen van de minderjarige, conform wetsartikel 1:250 BW, en de belangen van de gezaghebbend(e) ouder(s) dan wel voogden dient in strijd te zijn met de belangen van de minderjarige.

Wanneer een bijzonder curator inschakelen?

Sinds de wet Bevordering Voortgezet Ouderschap en Zorgvuldige Scheiding die per 1 maart 2009 is ingegaan is het de bedoeling dat de bijzonder curator vaker wordt benoemd in scheidings- en omgangszaken. De bijzonder curator geeft het kind een stem in de procedure. Maar kan ouders helpen met het opstellen van een ouderschapsplan. Mede door de wens of de belangen van het kind daarin mee te nemen. Daarnaast kan een bijzonder curator onder meer worden ingeschakeld indien ouders strijd hebben over de hoofdverblijfplaats van het kind. Of van mening verschillen over een geneeskundige behandeling voor de minderjarige, conflicten over ondertoezichtstellingen dan wel scholing van de minderjarige. Het moet om wezenlijke problemen gaan.

Benoemen van een bijzonder curator

Een minderjarige kan óf via een advocaat óf zelf de rechter benaderen voor het benoemen van een bijzonder curator. De minderjarige kan een brief schrijven aan de rechter, eventueel met hulp van een medewerker van de kinderrechtswinkel. Naast de minderjarige kunnen ook de met het gezag belaste ouder, voogd of een persoon die in een familierechtelijke betrekking staat tot de minderjarige, zoals een oom en tenslotte Bureau Jeugdzorg als belanghebbende de rechter verzoeken een bijzonder curator te benoemen.

Rol van de bijzonder curator

De bijzonder curator kan een familielid zijn (niet-zijnde een ouder), een advocaat ofwel een psycholoog of pedagoog. De bijzonder curator heeft meestal in eerste instantie een bemiddelende rol. Maar is er in een procedure voornamelijk voor om de authentieke mening van een kind te achterhalen. De curator voert een of meerdere gesprekken met het kind. En een gesprek met de ouders afzonderlijk van elkaar. Wilt u meer weten over het juridische proces van een echtscheiding? Bekijk dan de echtscheidingen pagina.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Verschillen in beëindigen huwelijk, samenwoning, partnerschap?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.2

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 331 advocaten en meer dan 163 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.