Gescheiden en met de kinderen op vakantie, waar moet u allemaal aan denken?

De zomervakantie is in aantocht en veel mensen hebben een vakantie op de planning staan. Zo ook gescheiden ouders die graag met hun kinderen op vakantie naar het buitenland willen. Waar moet u in deze situatie rekening mee houden? U leest het in deze bijdrage.

Paspoort of identiteitskaart

Voor alle kinderen geldt dat zij een geldig paspoort of identiteitskaart moeten hebben om naar het buitenland te kunnen reizen. Dit geldt voor kinderen van alle leeftijden en ook voor alle bestemmingen. Een paspoort is in alle landen een geldig reisdocument, voor sommige landen volstaat een identiteitskaart.

Toestemmingsformulier

Indien er sprake is van gezamenlijk gezag, dient de achterblijvende ouder toestemming te geven voor de reis naar het buitenland. De Koninklijke Marechaussee kan zowel op het vliegveld als bij grensovergangen naar België en Duitsland controleren of u toestemming heeft van de andere met gezag belaste ouder om met uw kind naar het buitenland te reizen. Voor deze toestemming heeft de Rijksoverheid een formulier beschikbaar; het ‘Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’.  Dit formulier dient per minderjarige ingevuld te worden. Daarnaast dienen verschillende bijlagen bijgevoegd te worden, waaronder een kopie van het paspoort of de identiteitskaart van de andere met het gezag belaste ouder, een recent uittreksel BRP en/of afschrift geboorteakte van de minderjarige en een recent uittreksel van het gezagsregister. Deze stukken kunt u opvragen bij de gemeente. Indien u beschikt over een uitspraak met betrekking tot gezag en omgang en een ouderschapsplan, kunt u hier ook kopieën van bijvoegen.

Wat als de andere ouder geen toestemming geeft?

Indien uw ex-partner weigert mee te werken aan het invullen van het benodigde formulier, loopt u een groot risico tijdens uw reis. In dat geval kunt u contact met ons opnemen. Wij kunnen u dan adviseren en eventueel contact opnemen met uw ex-partner om te bezien of hij of zij alsnog medewerking wil verlenen. In het uiterste geval kan een advocaat de rechtbank verzoeken om vervangende toestemming te verlenen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetswijziging duur partneralimentatie; wat verandert er voor jou?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.