Huwelijk, samenwoning, geregistreerd partnerschap: zit er verschil in het beëindigen van die relaties?

Het antwoord is kort: ja.

Het huwelijk eindigt door een echtscheiding. Dit kan niet vormvrij plaatsvinden maar moet worden uitgesproken door de rechtbank. De echtscheidingsbeschikking wordt op verzoek van de advocaat ingeschreven in de gemeente waar het huwelijk ooit plaatsvond en dan is de scheiding formeel en definitief.

Bij beëindiging van een geregistreerd partnerschap ligt het er aan:

Hebben de partners geen minderjarige kinderen over wie zij het gezamenlijk gezag uitoefenen dan kan het partnerschap beëindigd worden door inschrijving van een verklaring in de registers van de burgerlijke stand. Aan die verklaring zijn nog wel een aantal eisen waar aan voldaan moet worden zoals dat beide partners moeten ondertekenen alsmede ondertekening door één of meer advocaten; er moet blijken uit de verklaring dat de partners een overeenkomst tot beëindiging partnerschap hebben gesloten; er moet een datum op staan en (belangrijk!) tussen de datum van de verklaring en de datum van de overeenkomst tot beëindiging partnerschap mag niet meer dan drie maanden liggen!

Kunnen partners het niet eens worden over de inhoud van de overeenkomst dan moet een van beiden een eenzijdig verzoek tot ontbinding van het partnerschap bij de Rechtbank indienen.

Hebben partners wel gezamenlijke minderjarige kinderen over wie zij gezamenlijk gezag hebben, dan moet er altijd een verzoekschrift tot ontbinding geregistreerd partnerschap bij de Rechtbank worden ingediend.

Tot slot: beëindiging samenwoning is vormvrij, tenzij er een samenlevingscontract is waarin meestal staat dat de samenwoning schriftelijk dient te worden opgezegd.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetswijziging duur partneralimentatie; wat verandert er voor jou?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 304 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 304 advocaten en meer dan 125 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.