Kinderen en scheiden

Zo’n 16.000 kinderen hebben ernstige last van de scheiding van hun ouders. Ze hebben moeite op school, emotionele stress, vertonen meer crimineel gedrag en krijgen vaker problemen in toekomstige relaties. Er moet bij een scheiding meer oog zijn voor het kind.

Rapportage Rouvoet

Eind februari 2018 presenteerde André Rouvoet, voorzitter van het Platform Scheiden zonder Schade, zijn bevindingen. De rapportage ‘Scheiden… en de kinderen dan?’ geeft concrete actielijnen en oplossingsrichtingen om schade bij kinderen als gevolg van een scheiding te voorkomen. Zo pleit Rouvoet voor een steunfiguur voor het kind, een scheidingsloket bij de gemeente en een alternatieve scheidingsprocedure bij de rechter.

Kindgesprek rechtbank

Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor kinderen bij echtscheidingen. In de huidige situatie krijgen kinderen van 12 jaar en ouder onder andere bij een echtscheiding, bij een zaak over de zorgregeling en bij een ondertoezichtstelling een uitnodiging van de rechtbank voor een “kindgesprek”. Daar mogen ze laten weten wat ze vinden. De rechter stelt vragen en luistert en kan de mening van het kind meenemen in zijn/haar oordeel. Een kind moet niet (mogen) kiezen. De rechter is degene die uiteindelijk beslist, niet het kind.

Het gesprek met de rechter duurt ongeveer 10 minuten. De ouders mogen daar niet bij zijn. Een kind is niet verplicht om te komen. Een brief sturen kan ook. Tijdens de rechtszitting geeft de rechter kort en zakelijk weer wat de minderjarige heeft verklaard.

Voorbeelden kindgesprek

In 2017 heeft het televisieprogramma Het Klokhuis een aflevering gewijd aan het kindgesprek. Een aanrader, omdat het kinderen veel informatie geeft en vooral laat zien dat het niet eng is om bij de rechter op gesprek te gaan. https://www.npo.nl/het-klokhuis/02-02-2017/VPWON_1260506

 

Villa Pinedo biedt kinderen van gescheiden ouders of ouders die gaan scheiden hulp of advies. Bij Villa Pinedo kunnen kinderen laten horen wat ze denken, voelen en vinden van de scheiding van hun ouders. Villa Pinedo heeft ook een brief opgesteld over het kindgesprek.
http://www.villapinedo.nl/wp-content/uploads/2015/09/VP_uitnodiging-kindgesprek-brief.pdf

Conclusie

Het zou goed zijn als kinderen ook met een onafhankelijke persoon, zoals een kinderpsycholoog of een mentor van school zouden praten over de echtscheiding. Iemand die wat langer de tijd heeft dan de rechter. Er over praten helpt bij de verwerking. Deze persoon hoeft niet meteen met oplossingen te komen: vaak is luisteren alleen al genoeg.

Verder is het uiteraard belangrijk om er als ouders voor je kind te zijn. Ook in de periode dat je zelf als ouder overmand wordt door emoties als verdriet en soms boosheid. Of verliefdheid als je iemand anders hebt ontmoet. Juist in zo’n heftige tijd moeten kinderen ervaren dat de liefde van hun ouders onvoorwaardelijk is.

 

Gerritse Poelman Advocaten streeft er naar om in overleg de gevolgen van de echtscheiding te regelen en “vechtscheidingen” te voorkomen. Dit is in ieders belang, maar zeker ook in het belang van de kinderen.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.


Reacties


Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 350 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1532 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

In totaal hebben 260 advocaten en 80 kantoren zich bij ons aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Naarden, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.