Meer-ouderschap, hoe zit het en kan het?

Op zaterdag 6 augustus stond Amsterdam weer in het teken van de Gay Pride. Ook dit jaar waren wij als kantoor vertegenwoordigd op de Toga Boot. In het familierecht zijn er de laatste jaren veel ontwikkelingen die zien op situaties waarin stellen van gelijk geslacht een kinderwens hebben en een kind regelmatig meer 2 ouders heeft.

Stand van zaken

Op dit moment is het niet mogelijk dat een kind juridisch meer dan 2 ouders heeft. Ook kunnen maximaal 2 personen het gezag uitoefenen over een kind. Dit zorg in de praktijk regelmatig voor problemen. Zo had ik een aantal jaren geleden Guus in mijn praktijk. Zijn relatie was geëindigd. Zijn ex Miranda had al een zoon (Milan) uit een eerdere relatie. Deze man had Milan niet erkend, maar wilde dit inmiddels wel. Guus had jaren gezorgd voor Milan en wilde ook een belangrijke rol in zijn leven houden. Een complexe situatie, zeker als dan gekeken moet worden naar welke rechten je dan als ouder hebt. Want wanneer ben je nou ouder? Gaat het vooral om een vermelding bij de gemeente of zouden we veel meer moeten kijken naar wie daadwerkelijk voor een kind zorgt?

Dit is een complexe vraag die niet zo 1,2,3 te beantwoorden is. Voor Guus is het uiteindelijk goed gekomen doordat partijen met elkaar het belang van Milan voorop hebben gesteld. Hij kon belast worden met het gezag, terwijl de biologische vader Milan kon erkennen. Ook hebben zij een ouderschapsplan gemaakt waarin een goede zorgregeling is opgenomen. Dit is wel uniek en zal zeker niet in alle gevallen zo lopen.

De Staatscommissie Herijking Ouderschap heeft de mogelijkheden onderzocht om een kind uit een meer-oudergezin ook juridisch gezien meer ouders te geven.  De commissie is tot de conclusie gekomen dat het huidige systeem te beperkt is en heeft aanbevelingen gedaan om juridisch meer-ouderschap mogelijk te maken.

Aanbeveling Staatscommissie

Het meer-ouderschap zou volgens deze commissie enkel mogelijk moeten zijn als de ouders voor de geboorte van het kind al de intentie hebben om gelijkwaardige ouders te zijn. Er moet in dat geval ook een ouderschapsovereenkomst worden opgesteld waarin er afspraken moeten worden gemaakt over het ongeboren kind. Zo moet o.a. duidelijk zijn bij wie het kind gaan wonen, wanneer hij/zij de andere ouders ziet en hoe de kosten van het kind verdeeld worden. Tevens moet worden opgenomen hoe het kind geïnformeerd zal worden over zijn ontstaansgeschiedenis. Het meer-ouderschap is beperkt tot 4 personen en maximaal 2 huishoudens.  De toetsing of een meer-ouderschap wordt toestaan vindt plaats door de rechtbank.

De aanbevelingen van de Staatscommissie zijn goed ontvangen door de minister. Er zal nu een onderzoek volgen en dus ook nog wel een tijd duren voordat een meer-ouderschap daadwerkelijk in de wet wordt opgenomen.

Tot slot

Totdat de wetgever de aanbevelingen heeft overgenomen, moeten we roeien met de riemen die we hebben. Ook nu is al het mogelijk om een ouderschapsovereenkomst op te stellen. De ouder die geen juridisch ouder is, kan bij een conflict op basis van het EVRM en het onderbouwen van family life toch verzoeken om contact te houden met het kind.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetswijziging duur partneralimentatie; wat verandert er voor jou?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 181 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 181 advocaten en meer dan 61 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.