Nakoming weigerouder omgangsregeling

Kinderen hebben recht op omgang met hun beide ouders. Ouders hebben dan ook de verantwoordelijkheid om na de verbreking van hun relatie een zorg-/omgangsregeling af te spreken. In de praktijk wordt door één van hen helaas geregeld gedacht dat het beter is voor de kinderen om geen contact te hebben met de andere ouder. De Tweede Kamer heeft begin juli 2018 toegezegd deze ‘weigerouders’ harder te willen aanpakken door de wet aan te scherpen. Zodat zij worden gedwongen zich te houden aan de zorg-/omgangsregeling. Welke mogelijkheden heeft een ouder die door toedoen van de ander de kinderen niet mag zien?

 

Jaarlijks start men ruim 1.100 juridische procedures tegen ‘weigerouders’ tot nakoming van een zorg-/omgangsregeling. De rechtbank zal over het algemeen eerst proberen om met bemiddeling of begeleiding het contact te laten hervatten. Van groot belang is immers dat ouders de onderlinge strijd staken. Ze moeten zich concentreren op wat hun kinderen daadwerkelijk nodig hebben. Dat is instemming van beide ouders om onbelast contact te hebben met beide ouders.
De strijd plaatst kinderen veelal in een onmogelijke positie om voor één van beide ouders te kiezen. Die keuze moet niet bij een kind worden gelegd, maar bij de ouders.

Nakoming regeling

 

Als een ouder na bemiddeling of een andersoortige uitspraak van de rechtbank alsnog weigert medewerking te verlenen aan de uitvoering van de zorg-/omgangsregeling dan bestaan ook andere instrumenten. Een veelvoorkomende prikkel tot nakoming betreft het stellen van een dwangsom voor elke keer dat de ouder de zorg-/omgangsregeling niet nakomt. Mocht de weigering desondanks voortduren, dan kan de rechtbank oordelen dat deze ouder daarmee eigenrichting pleegt. De ouder maakt dan misbruik van het ouderlijk gezag, waardoor degene van het gezag kan worden ontheven. Ook bestaat de mogelijkheid van het onder toezicht stellen van de kinderen.

‘Weigerouders’ vergeten veelal dat alleen de rechter bevoegd is omgang tussen kinderen en een ouder (tijdelijk) te verbieden. Deze ontzegging is slechts mogelijk als de omgang ernstig nadeel oplevert voor de ontwikkeling van de kinderen of anderszins in strijd is met hun belangen. Hiervan is niet snel sprake. Het is dan ook doorgaans van essentieel belang voor de ontwikkeling van de kinderen dat zij met beide ouders een band kunnen opbouwen, ongeacht de weerstand die de andere ouder ervaart. Wilt u meer weten hoe een echtscheidingsadvocaat u kan helpen? Bekijk dan de echtscheidingen pagina.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Huwelijk, samenwoning, geregistreerd partnerschap: zit er verschil in het beëindigen van die relaties?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 327 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.2

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 327 advocaten en meer dan 158 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.