Nakoming weigerouder omgangsregeling

Kinderen hebben recht op omgang met hun beide ouders. Ouders hebben dan ook de verantwoordelijkheid om na de verbreking van hun relatie een zorg-/omgangsregeling af te spreken. In de praktijk wordt door één van hen helaas geregeld gedacht dat het beter is voor de kinderen om geen contact te hebben met de andere ouder. De Tweede Kamer heeft begin juli 2018 toegezegd deze ‘weigerouders’ harder te willen aanpakken door de wet aan te scherpen, zodat zij worden gedwongen zich te houden aan de zorg-/omgangsregeling. Welke mogelijkheden heeft een ouder die door toedoen van de ander de kinderen niet mag zien?

Jaarlijks worden ruim 1.100 juridische procedures gestart tegen ‘weigerouders’ tot nakoming van een zorg-/omgangsregeling. De rechtbank zal over het algemeen eerst proberen om met bemiddeling of begeleiding het contact te laten hervatten. Van groot belang is immers dat ouders de onderlinge strijd staken en zich concentreren op wat hun kinderen daadwerkelijk nodig hebben: instemming van beide ouders om onbelast contact te hebben met beide ouders.
Door de strijd worden kinderen veelal in een onmogelijke positie geplaatst om voor één van beide ouders te kiezen: die keuze moet niet bij een kind worden gelegd, maar bij de ouders.

Als een ouder na bemiddeling of een andersoortige uitspraak van de rechtbank alsnog weigert medewerking te verlenen aan de uitvoering van de zorg-/omgangsregeling dan bestaan ook andere instrumenten. Een veelvoorkomende prikkel tot nakoming betreft het stellen van een dwangsom voor elke keer dat de ouder de zorg-/omgangsregeling niet nakomt. Mocht de weigering desondanks voortduren, dan kan de rechtbank oordelen dat deze ouder daarmee eigenrichting pleegt en misbruik maakt van het ouderlijk gezag, waardoor degene van het gezag kan worden ontheven. Ook bestaat de mogelijkheid van het onder toezicht stellen van de kinderen.

‘Weigerouders’ vergeten veelal dat alleen de rechter bevoegd is omgang tussen kinderen en een ouder (tijdelijk) te verbieden. Deze ontzegging is slechts mogelijk als de omgang ernstig nadeel oplevert voor de ontwikkeling van de kinderen of anderszins in strijd is met hun belangen. Hiervan is niet snel sprake. Het is dan ook doorgaans van essentieel belang voor de ontwikkeling van de kinderen dat zij met beide ouders een band kunnen opbouwen, ongeacht de weerstand die de andere ouder ervaart.

Hebt u vragen over dit onderwerp of juridisch advies nodig, dan kunt u vanzelfsprekend altijd contact opnemen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.


Reacties


Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 350 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1532 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

In totaal hebben 260 advocaten en 80 kantoren zich bij ons aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Naarden, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.