Nog snel trouwen of beter wachten tot na 1 januari 2018?

Steeds minder mensen trouwen. Van de mensen die wel trouwen, doet driekwart dat in gemeenschap van goederen. Dat is automatisch het geldend huwelijksgoederenregime als geen huwelijkse voorwaarden bij de notaris worden opgemaakt.

Vanaf 1 januari 2018 wordt de gemeenschap van goederen compleet anders. Wat houdt dat voor u in?

Gemeenschap van goederen op dit moment

Nu is de regeling van de gemeenschap van goederen simpel: van iedere euro is 50 cent van de ander. Ook draait iedere echtgenoot voor de helft van een schuld van de ander op. Het maakt daarbij geen verschil of deze euro of deze schuld al bestond voor het huwelijk of tijdens het huwelijk is gekregen/veroorzaakt. Zelfs erfenissen en schenkingen vallen in de gemeenschap en worden dus van de ander, tenzij de schenker/erflater uitdrukkelijk anders heeft bepaald.

Nederland is nagenoeg het enige land ter wereld waar echtgenoten in een algehele gemeenschap van goederen trouwen indien zij niet voor het huwelijk langs de notaris gaan om huwelijksvoorwaarden af te sluiten. In andere landen wordt niet alles zomaar gedeeld.

Beperkte gemeenschap van goederen vanaf 1 januari 2018

Voor wie trouwt vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuwe vorm van gemeenschap van goederen, die automatisch geldt als geen huwelijkse voorwaarden worden opgemaakt. Deze nieuwe norm is zo verschillend van wat wij gewend zijn dat het noodzakelijk is goed bij deze wijzigingen stil te staan als je voornemens bent te trouwen. Helemaal voor de ondernemer zijn de wijzigingen groot.

In het nieuwe stelsel wordt van de gemeenschappelijke boedel uitgesloten wat je voor het huwelijk al had (zowel schulden als vermogen). Ook worden schenkingen en erfenissen die worden ontvangen uitgesloten, ook al is dit niet expliciet vermeld. Je hoeft dit bij scheiding dus niet met je ex te delen.

“Deze wetswijziging moet voorkomen dat een onoplettende huwelijkspartner de helft van zijn persoonlijke spaargeld of erfenis moet afstaan na een scheiding, of dat een van de echtgenoten (deels) opdraait voor de schulden van de ander” (aldus de Volkskrant).

Dat klinkt goed, maar de advocaten van Abma Schreurs kunnen u uitleggen dat dit iets te eenvoudig is gedacht. Vooral wanneer een onderneming in het spel is, treft de nieuwe wet geen doel. De nieuwe wet creëert een schijnveiligheid. Wij voorzien dat de wet tot veel discussie zal leiden over de afwikkeling van het ondernemersvermogen bij scheiding, waar dat in de huidige gemeenschap van goederen eenvoudiger is.

In de huidige gemeenschap van goederen krijgt de partner van de ondernemer automatisch de helft van de (waarde van de) aandelen in de B.V. De indruk wordt gewekt dat dat in het nieuwe stelsel niet zo is, als de onderneming al bestond voor het huwelijk. De praktijk zal echter anders zijn. En wel zo anders, dat deze voorafgaand aan het huwelijk niet eenvoudig is te overzien. Het blijft dus mogelijk, ondanks de wijziging per 1 januari 2018, verstandig om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

U dient dus voordat u in het huwelijksbootje stapt, de gevolgen voor uw specifieke situatie te onderzoeken. Wellicht is het voor u verstandig om juist nog vóór 1 januari 2018 te trouwen? Ook is van belang wat u kunt bereiken met huwelijkse voorwaarden.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetswijziging duur partneralimentatie; wat verandert er voor jou?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.