Ontslagvergoeding bij echtscheiding

Door het wegvallen van de fiscale vrijstelling voor stamrecht per 1 januari 2014 zal de ontslagvergoeding voortaan vaak als een som in één keer worden ontvangen. Dit zou op basis van de heersende jurisprudentie betekenen dat de in één keer ontvangen ontslagvergoeding in de gemeenschap van goederen valt en dus tijdens de echtscheiding in de verdeling moet worden betrokken.

De werknemer kan een ontslagvergoeding aanwenden voor een stamrecht bv. Het stamrecht wordt vervolgens ondergebracht bij een verzekeraar, zodat de werknemer de te betalen belastingheffing kan uitstellen. Uiteindelijk zal er wel belasting betaald moeten worden, maar pas in de toekomst vanaf het moment van (periodieke) uitkering. De maandelijkse uitkeringen uit het stamrecht moeten op uiterlijk 65-jarige leeftijd starten. De uitkeringen worden gezien als inkomen uit vroegere dienstbetrekking. Het voordeel zit in de eerste 2 belastingschijven die lagere tarieven kennen vanaf 65-jarige leeftijd.

Wanneer partijen in gemeenschap van goederen zijn gehuwd en zij besluiten te gaan scheiden moeten in beginsel alle bezittingen en schulden van de gemeenschap worden gedeeld, tenzij er sprake is van verknochtheid. Of een goed verknocht is hangt allereerst van de aard van het goed af en dient daarnaast met inachtneming van de naar maatschappelijke opvattingen te worden bepaald.

Naar vaste jurisprudentie heeft de Hoge Raad geoordeeld dat een ontslagvergoeding die in één keer wordt uitgekeerd niet verknocht is en gewoon deel uitmaakt van de te verdelen gemeenschap van partijen. Bij een ontslagvergoeding die is ondergebracht in een lijfrente of stamrechtverzekering en waarbij sprake is van periodieke uitkeringen ligt dat anders. Deze toekomstige aanspraken die na ontbinding gemeenschap uitgekeerd worden, strekken tot vervanging van inkomen die bij voortzetting van de dienstbetrekking zouden zijn genoten. Deze aanspraken vallen net als de uit een bestaande arbeidsverhouding voortvloeiende aanspraak op loon voor nog te verrichten arbeid niet in de gemeenschap.

Door het wegvallen van de fiscale vrijstelling voor stamrecht zal de ontslagvergoeding voortaan weer veelal als een som in een keer worden ontvangen. Dit zou op basis van de heersende jurisprudentie betekenen dat de in één keer ontvangen ontslagvergoeding vaker in de gemeenschap van goederen valt en dus in de verdeling moet worden betrokken.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetswijziging duur partneralimentatie; wat verandert er voor jou?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 103 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 103 advocaten en meer dan 50 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.