Je partner wil niet scheiden. Wat nu?

Als je voor jezelf de beslissing hebt gemaakt om te gaan scheiden en je partner wil dat niet, hoe ziet het traject er dan uit en wat voor gevolgen heeft dit?

Als je partner niet wilt scheiden, kan er geen gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding ingediend worden.

Je zult dus (met behulp van een advocaat) een eenzijdig verzoek tot echtscheiding moeten indienen bij de Rechtbank. Je partner krijgt dan een termijn om verweer te voeren (zeker zes weken), of om uiteindelijk toch maar akkoord te gaan door een zgn. ‘referteverklaring’ in te dienen.

Voert je partner geen verweer, dan zal de Rechtbank de echtscheiding uitspreken.

Vervolgens moet ieder een ‘akte van berusting’ ondertekenen, deze stukken zijn nodig om samen met de echtscheidingsbeschikking de scheiding bij de gemeente te laten inschrijven.

Weigert je partner de akte te tekenen, dan moet er drie maanden lang worden afgewacht of er nog een hoger beroep wordt ingesteld door je partner. Na afloop van die drie maanden vraagt je advocaat bij de Rechtbank een verklaring op (een verklaring van non appel) dat er geen hoger beroep is ingesteld. Dit stuk wordt dan met de overige stukken naar de gemeente gezonden om de scheiding in te laten schrijven.

Je partner kan dus het traject van de echtscheiding behoorlijk vertragen. Maar de echtscheiding gaat er zeker wel komen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetswijziging duur partneralimentatie; wat verandert er voor jou?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 184 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 184 advocaten en meer dan 62 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.