Recht op afscheid overledene

In een emotionele zaak over louter het afscheid mogen nemen voor de rechtbank Groningen vorderden eisers in kort geding nadere informatie over de datum en tijd waarop de crematie van hun moeder zou plaatsvinden. Gedaagden hadden eisers wél geïnformeerd over het overlijden, maar niet over het moment van crematie.

Eisers vorderden dat gedaagde werden veroordeeld om toegang en gelegenheid te geven om de crematie bij te wonen. Voorafgaand daaraan afscheid te nemen van hun moeder, op straffe van een dwangsom.

De Voorzieningenrechter oordeelt dat gedaagde in deze zaak geen feiten hebben gesteld die kunnen rechtvaardigen dat eisers mogelijk zou mogen worden ontnomen om afscheid te nemen van hun moeder. Nu gedaagden hen die mogelijkheid wel ontnemen, handelen zij daarmee onrechtmatig. De vordering van eisers wordt toegewezen. Gedaagden willen ook ter zitting tegenover de rechter geen informatie geven over de datum en het tijdstip van overlijden. De Voorzieningenrechter zag daarin voldoende aanleiding om aan de veroordeling een dwangsom te verbinden. De Voorzieningen rechter gaf toestemming om de hulp van de sterke arm in te schakelen ( politie) als gedaagden de veroordeling in het vonnis niet na zouden komen.

Afwijzing vordering

Gelet op de ter zitting gebleken ernstig verstoorde relatie tussen partijen, wijst de Voorzieningenrechter de vordering van eisers om de crematie “bij te wonen” af. Gelijktijdige aanwezigheid van alle kinderen en hun echtgenoten zou aan een waardige uitvaart in de weg staan. In plaats daarvan, veroordeelt de rechter gedaagden om binnen een half uur na betekening van het vonnis aan de advocaat van eisers de plaats en het adres waar eisers afscheid kunnen nemen van hun moeder, door te geven. Bovendien moeten gedaagden op twee tijdstippen de gelegenheid geven om zonder aanwezigheid van familie of anderen afscheid te nemen van hun moeder. Eisers worden gemachtigd om de hulp van politie in te schakelen. Wanneer zij op welke wijze dan ook worden gehinderd in de mogelijkheid tot afscheid nemen.

mr. Chr. Nome procedeert en adviseert met name op het gebied van algemeen verbintenissenrecht, ondernemingsrecht en vastgoedrecht.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Huwelijk, samenwoning, geregistreerd partnerschap: zit er verschil in het beëindigen van die relaties?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 311 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 311 advocaten en meer dan 130 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.