Scheidende ondernemer

Meewerken in het bedrijf van uw partner in het licht van een scheiding

Partners die naast de liefde ook het werk delen komt zeer vaak voor. Het maken van goede afspraken is hierbij essentieel en het op zijn beloop laten komt pas kwalijk aan het licht als er geen afspraken gemaakt kunnen worden. Dit is het geval bij een (echt)scheiding waarbij beide partners alles naar zich toe wensen te trekken.

Zoveel partners, zoveel mogelijkheden om die partners zakelijk ‘te laten meedraaien’. Zelfs in de situatie waarin de partners ook zakelijk op gelijke hoogte staan (door gezamenlijk eigenaar te zijn), ontstaat de situatie waarin vaak een van beide de zakelijke activiteiten wenst te verlaten bij een (echt)scheiding. Hier komt de problematiek van de waardering van de onderneming of BV om de hoek kijken. Want wát is de waarde en hoe dient er een verdeling plaats te vinden? Uiteindelijk zal de vertrekkende partner een waarde ontvangen die gezien kan worden als een financiële compensatie voor de verrichte werkzaamheden als (mede)zelfstandig ondernemer.

Als er echter sprake is van de situatie waarin slechts één van de echtgenoten, geregistreerd partners of samenwoners eigenaar is van de onderneming en de andere partners slechts op basis van een arbeidsrelatie (als deze al op papier is vastgelegd) in dienst is, dan ontstaat er een andere situatie. Een belangrijke stap hierin is de beoordeling of de huwelijkse voorwaarden (dan wel partnerschapsvoorwaarden) relevante bepalingen voor deze situatie bevatten. Zonder al te diep op deze specifieke mater in in te gaan, is de aanwezigheid van een (koude) uitsluitingsclausule een belangrijk punt in de beoordeling en wijze van verdeling van de (waarde van de) onderneming van de andere echtgenoot/geregistreerd partner. Bij de aanwezigheid van deze clausule heeft de partner die geen eigenaar is van de onderneming in de regel geen recht op een aanspraak van vergoeding van de waarde van die onderneming. Deze regel geldt ook voor wat betreft het achtergestelde loon, die niet zelden nooit is voldaan, omdat er altijd ‘in de geest van de onderneming’ werd bijgedragen voor de gezamenlijke welstand. Wat rest zijn de aanspraken op partneralimentatie, waarbij opgemerkt moet worden dat scheidende samenwoners ook daar geen aanspraak op hebben.

De vele pogingen via de rechter om toch een vergoeding af te dwingen ten laste van de ex-echtgeno(o)t(e) danwel geregistreerde partner hebben geen verandering hierin aangebracht. Een uitspraak van het Hof Den Bosch* heeft echter de mogelijkheid gecreëerd om wél een vergoeding af te dwingen van de BV van de ex-partner. In deze zaak werkte de vrouw zonder het ontvangen van loon in de onderneming van de man, die operationeel was vanuit de woning van de vrouw. Door een vergoedingsvordering in te stellen tegen de BV van de man kwam het Hof tot een oordeel dat de BV van de man verrijkt was door het niet betalen van loonkosten aan de vrouw. De vergoeding betrof uiteindelijk het geschatte salaris van een vergelijkbare functie.

In een zaak met een vergelijkbaar belang diende de man de waarde van de aandelen in de BV te verrekenen bij echtscheiding, waarbij sprake was van een niet nageleefde periodieke verrekening*. De man had weliswaar de aandelen bij oprichting van de BV volgestort met geleend geld van zijn ouders, maar had vervolgens niet afgelost met privégelden die niet voor verrekening in aanmerking komen. Hierdoor diende de man de waarde van de aandelen te verrekenen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetswijziging duur partneralimentatie; wat verandert er voor jou?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 100 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 100 advocaten en meer dan 48 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.