Verdeling van schulden bij een scheiding, is dat mogelijk?

Kan de rechter in geval van een scheiding de schulden van partijen verdelen? Over die vraag ging het onder andere in een rechtszaak, waarover het Gerechtshof Den Haag zich op 21 december heeft uitgesproken.

Partijen hadden een persoonlijke lening bij een bank, die uiteindelijk maandelijks door de man aan de bank moest worden afbetaald. De vrouw diende de helft van die schuld op haart beurt aan de man te voldoen. Dit zinde de vrouw niet, aangezien zij de helft van de maandelijkse aflossing rechtstreeks aan de bank wilde voldoen, en niet aan haar ex-echtgenoot. De vrouw vraagt dan ook aan het Gerechtshof Den Haag om verdeling van de schulden.

Het Gerechtshof overweegt dat een schuld geen ‘goed is in de zin van de wet’ en dat voor de verdeling van schulden de medewerking nodig is van de crediteur, in dit geval de bank. De rechter kan geen schulden verdelen, aldus het Gerechtshof.

Een rechter kan de schulden van de ex-echtgenoten dus niet verdelen, zonder medewerking van de schuldeiser. De oorspronkelijke overeenkomst van geldlening kan niet zomaar opzij geschoven worden. In dit geval zal de bank niet erg genegen zijn om mee te werken aan de verdeling van de schulden. De bank kan de schuld namelijk opeisen bij beide ex-echtgenoten. In geval van verdeling zal de bank de lening niet bij de ander kunnen opeisen.

De ex-echtgenoten kunnen wel met elkaar afspreken dat bepaalde schulden door de één en andere schulden door de ander zullen worden betaald. De ander kan wel worden aangesproken door de schuldeiser als de schuld door één van beide niet wordt betaald. Dit wordt ook wel hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd. De ex-echtgenoten kunnen uiteraard wel een vordering op elkaar hebben, als de ene meer dan de (eigen) helft heeft betaald.

Het onderling verdelen van schulden tussen de ex-echtgenoten is gewoon mogelijk. Maar een schuldeiser kan niet gedwongen worden daaraan mee te werken.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Huwelijk, samenwoning, geregistreerd partnerschap: zit er verschil in het beëindigen van die relaties?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 292 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 292 advocaten en meer dan 126 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.