Vervangende toestemming erkenning afgewezen? Probeer het nog een keer!

Voor lange tijd heeft de verwekker van een kind slechts eenmaal de kans gehad de rechterlijke macht te verzoeken tot verlening van vervangende toestemming tot erkenning ex art. 1:204 lid 3 BW. Na een afwijzende beslissing stond er enkel hoger beroep open. Zodra een beslissing onherroepelijk werd en de vervangende toestemming was afgewezen, waren de kansen op erkenning verkeken. Deze strikte lijn in de rechtspraak blijkt onder meer uit 7 oktober 2014 (ECLI:2014:465).Gezag van gewijsde kwam toe aan beslissingen met betrekking tot geschilpunten ter zake van de erkenning ex art. 236 lid 1 Rv, zodat de beslissing bindend is en geen rechtsmiddelen meer open staan.

Echter in een arrest van 19 oktober 2016 is het Gerechtshof Den Haag van deze lijn afgeweken. Het arrest is helaas niet gepubliceerd, maar heeft het kenmerk C/10/439421.Wat was het geval? 

 

Een man had een verzoek ingediend tot verlening van vervangende toestemming tot erkenning van een minderjarige. Dat verzoek is bij beschikking van 8 oktober 2012 afgewezen. De man is niet beoep gegaan. De beschikking is dan ook in kracht van gewijsde gegaan, zodat in beginsel niet opnieuw een verzoek gedaan kon worden.  

 

Dezelfde man verzoekt in 2016 echter wederom vervangende toestemming tot erkenning. Het verzoek wordt wederom afgewezen door de rechtbank Rotterdam, echter de man gaat nu wel in beroep. Hierop heeft het Gerechtshof bepaald, in afwijking van de eerder gevolgde lijn, dat na een afgewezen verzoek tot erkenning wederom een dergelijk verzoek kan worden gedaan. Een verzoek tot vervangende toestemming dient opnieuw te worden beoordeeld, indien sprake is van wijziging van omstandigheden. Daarvan is in het onderhavige geval sprake, omdat de minderjarige weer een jaar ouder is geworden en de gelegenheid heeft gehad om zich verder te ontwikkelen. Gelet hierop is de man ontvankelijk in zijn verzoek.  

Vervolgens dient het verzoek tot vervangende toestemming tot erkenning inhoudelijk beoordeeld, waarbij de vraag wordt beantwoordt of de erkenning de belangen van de vrouw bij een ongestoorde verhouding met het kind niet schaadt of een evenwichtige sociaalpsychologische en emotionele ontwikkeling van het kind niet in het gedrang komt, en de man de verwekker het kind is. Helaas is het voor de man wederom afgewezen, maar hij was dus wel ontvankelijk in zijn verzoek.   Voortaan kan een ouder meermaals de rechterlijke macht verzoeken tot verlening van vervangende toestemming tot erkenning, mits er sprake is van een wijziging van de omstandigheden. Dat laatste wordt met opgroeiende kinderen dus snel aangenomen.  

 

De uitspraak van 19 oktober 2016 is niet online gepubliceerd. Daarom kunt u, in geval van interesse, de uitspraak bij ons kantoor opvragen.  


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.


Reacties


Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 350 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1532 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

In totaal hebben 260 advocaten en 80 kantoren zich bij ons aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Naarden, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.