Wetsvoorstel automatisch ouderlijk gezag voor vaders

D66-Kamerlid Vera Bergkamp en VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden hebben op 15 november 2016 een wetsvoorstel ingediend stekkende tot de wettelijke verankering van het automatisch ouderlijk gezag voor vader.

Op dit moment is het wettelijk zo geregeld dat er twee afzonderlijke handelingen nodig zijn voor ongetrouwde vaders om zowel de erkenning van als het ouderlijk gezag over het kind te regelen. Bij getrouwde vaders kom het vaderschap en het ouderlijk gezag automatisch tot stand vanwege het huwelijk met de moeder. Als de ouders van een kind niet getrouwd zijn, zal de vader het kind eerst moeten erkennen om ook juridisch de vader van zijn kind te worden. Erkenning kan zowel voor als na de geboorte geregeld worden.

 

Naast de erkenning kan de vader -na de geboorte- met toestemming van de moeder ook het ouderlijk gezag over het kind aanvragen. Dit gezamenlijke verzoek kan eenvoudig (door middel van de DigiD) worden ingediend bij de Rechtbank. Er wordt dan een aantekening geplaatst in het gezagsregister zodat beide ouders voortaan belast zijn met het ouderlijk gezag en dus beslissingen kunnen nemen over het kind.

 

Niet alle vaders vragen na de geboorte van hun spruit echter het ouderlijk gezag aan. Ik hoor in mijn praktijk vaak dat dit komt omdat niet alle vaders op de hoogte zijn van het feit dat het ouderlijk gezag afzonderlijk moet worden geregeld en dus niet automatisch door de erkenning tot stand komt. Soms zijn de ouders niet op de hoogte van de afzonderlijke procedures en soms komt het er ondanks de eenvoudige procedure simpelweg niet van om dit te regelen. Het gevolg is dat in die situaties alleen de moeder het gezag over het kind heeft. Vader heeft in feite niets te vertellen over de kinderen. In de praktijk ontstaan hierdoor vooral problemen wanneer de relatie tussen de ouders wordt verbroken of als moeder komt te overlijden. Er zijn weliswaar mogelijkheden om deze omissie vervolgens te herstellen, indien moeder niet meewerkt kan er zelfs toestemming aan de rechter worden gevraagd, maar in elk geval ontstaat er een in mijn visie onwenselijk situatie indien het gezag niet vanaf de geboorte wordt geregeld. Ook uit een enquête die is afgenomen onder leden van de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) blijkt dat volgens bijna 70 procent van de respondenten de huidige regelgeving regelmatig tot juridische procedures leidt.

 

Door indiening van het wetsvoorstel proberen D66 en VVD een einde te maken aan dit wettelijk uitgangspunt. Zij willen op dit onderdeel gelijke rechten voor ongetrouwde ouders. Het wetsvoorstel geldt overigens niet alleen voor vaders, maar ook voor duomoeders. Het wetsvoorstel beoogt de wet zo te wijzigen dat het ouderlijk gezag voortaan automatisch ontstaat bij de erkenning. Het wetsvoorstel draait de hoofdregel dus om: geen ‘nee, tenzij’, maar ‘ja, tenzij’. Dit neemt overigens niet weg dat zich bijzondere situaties kunnen voordoen, waardoor er geen ouderlijk gezag moet worden toegekend, maar in deze situaties wordt in de nieuwe wettelijke regeling ook voorzien.

 

De verwachting is dat het wetsvoorstel niet voor de verkiezen in maart 2017 wordt behandeld. Aldus is het maar de vraag of het wetsvoorstel ook tot een concrete wetswijziging zal leiden. Veel zal afhangen van het politieke klimaat na de verkiezen. Tot op heden hebben PvdA, SP en PVV in ieder geval positief op het plan gereageerd. To be continued…..


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetswijziging duur partneralimentatie; wat verandert er voor jou?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 167 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 167 advocaten en meer dan 58 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.