Wetsvoorstel ‘beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen aangenomen’.

De Eerste Kamer heeft dinsdag 28 maart 2017 een wetsvoorstel aangenomen waarmee de omgang van de wettelijke gemeenschap van goederen wordt beperkt. Trouwen ‘in het beperkte gemeenschap van goederen’ wordt de nieuwe standaard. De huidige wet omtrent het huwelijksvermogensrecht dateert uit 1838 en wordt hiermee vervangen. Vermoedelijk treedt de nieuwe wet per 1 januari 2018 in werking. Het uitgangspunt van het nieuwe stelsel is dus de beperkte gemeenschap van goederen in plaats van de algehele gemeenschap van goederen.

Bij een algehele gemeenschap van goederen vallen alle bezittingen en alle schulden van de partners in de huwelijksgemeenschap, tenzij dat expliciet is uitgesloten door middel van notariële huwelijkse voorwaarden. Dat geldt ook voor erfenissen en schenkingen: in principe vallen deze binnen de huwelijksgemeenschap, mits hieromtrent andere afspraken gemaakt zijn of de erflater een uitsluitingsclausule heeft opgenomen in zijn of haar testament.

De nieuwe, beperkte gemeenschap van goederen houdt in dat het vermogen en de schulden voorafgaand aan het huwelijk, privé blijft. Alleen goederen die reeds vóór de aanvang van het huwelijk aan de echtgenoten gezamenlijk toebehoorden, vallen binnen de huwelijksgemeenschap, alsmede het vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Ook ten aanzien van erfenissen en schenkingen die voor én tijdens het huwelijk verkregen worden, geldt dat deze in principe tot het privévermogen (blijven) behoren, tenzij hierover expliciet andere afspraken worden gemaakt. De huwelijksgemeenschap dient bij een eventuele echtscheiding verdeeld te worden.

De nieuwe wetgeving heeft als doelstelling modernisatie van het huwelijksvermogensrecht. Voorstanders van het wetsvoorstel vinden het tijd voor vernieuwing. De huidige wet dateert immers uit 1838 en daarnaast is algehele gemeenschap van goederen als uitgangspunt naast Nederland alleen nog te vinden in Suriname en Zuid-Afrika. De nieuwe wetgeving zou beter aansluiten bij de samenleving, waarin – helaas – 40% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Daarnaast is financiële onafhankelijkheid een steeds belangrijker principe in onze samenleving. Bovendien zit een partner in beginsel niet meer vast aan schulden die al voor het huwelijk ontstaan zijn.

Tegenstanders van het aangenomen wetsvoorstel bepleiten dat de financiële afwikkeling bij echtscheiding bij een beperkte gemeenschap van goederen een enorme ‘rompslomp’ wordt. Voor zover dat het nu ook al niet het geval kan zijn, brengt de voorgenomen wetgeving met zich mee dat een goede – tussentijdse – documentatie en registratie van essentiële vermogensbestanddelen bijgehouden dient te worden om onduidelijkheid bij een eventuele afwikkeling te voorkomen. Indien partijen dit niet kunnen aantonen, wordt het goed als gemeenschappelijk aangemerkt.

De nieuwe wetgeving zal alleen gelden voor nieuw te sluiten huwelijken; voor partners die voor de invoering van dit stelsel, zoals het nu lijkt 1 januari 2018, getrouwd zijn verandert er niets.

Stap goed het huwelijksbootje in!
Laat u goed adviseren en informeren over deze nieuwe wetgeving voordat u (al dan niet) huwelijkse voorwaarden laat opmaken.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetswijziging duur partneralimentatie; wat verandert er voor jou?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.