Wie mag het kind erkennen: de ouder of de nieuwe partner?

Als mensen die niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben een kind krijgen, moet de andere ouder dan de moeder waaruit het kind is geboren het kind erkennen. Soms vergeten mensen dit te regelen of gaan zij al vroegtijdig uit elkaar, waardoor dit nog niet geregeld kon worden. Indien partijen op het moment dat zij uit elkaar gaan niets hebben geregeld omtrent de erkenning, kan dit lastige situaties opleveren. Een voorbeeld hiervan is de procedure die onze personen- en familierechtadvocaat Michelle Roobeek heeft gevoerd bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 5 december 2017 (ECLI:NL:GHARL:2017:10856).

Feiten en omstandigheden

In deze procedure stond zij een cliënt bij die het kind niet had erkend op het moment dat hij en de moeder uit elkaar gingen. De vader (onze cliënt) wilde het kind graag erkennen, maar de moeder gaf hier geen toestemming voor. Hij had zich tijdelijk neergelegd bij deze situatie, omdat hij de verstandhouding tussen de moeder en hemzelf niet nog meer onder druk wilde zetten. De moeder had intussen een nieuwe partner, waar zij samen met het kind een nieuw gezin mee vormde. De moeder had vervolgens, zonder dit met de vader te overleggen, haar nieuwe partner wél toestemming gegeven om het kind te erkennen. De vader had een procedure bij de rechtbank nodig om de erkenning door de nieuwe partner van de moeder te laten vernietigen en zelf vervangende toestemming te krijgen om het kind alsnog te erkennen. De rechtbank heeft dit verzoek van de vader toegewezen, waardoor de erkenning door de nieuwe partner werd vernietigd en de vader het kind heeft erkend.

Oordeel Gerechtshof Arnhem-Leeuwardenrootselaar

De moeder wilde zich niet bij de uitspraak van de rechtbank neerleggen en is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Zij verzocht het Hof om de uitspraak van de rechtbank te vernietigen, zodat de erkenning door haar nieuwe partner niet vernietigd werd en de vader geen vervangende toestemming kreeg om het kind te erkennen.

Vernietiging erkenning door nieuwe partner

Het Hof oordeelde dat in het algemeen de biologische band tussen het kind en de vader zwaarder hoort te wegen dan de sociale band tussen het kind en de nieuwe partner. In principe is het uitgangspunt van de wetgever dat het afstammingsrecht zoveel mogelijk in overeenstemming moet zijn met de biologische werkelijkheid. Het Hof besloot, net als de rechtbank, dat de erkenning van het kind door de nieuwe partner vernietigd diende te worden.

Vervangende toestemming erkenning door vader

Het uitgangspunt van het Hof is dat, indien de vader van een kind de rechtbank verzoekt om vervangende toestemming tot erkenning te verlenen, deze toestemming moet worden verleend, tenzij dit de relatie tussen de moeder en het kind schaadt of hierdoor de ontwikkeling van het kind in gevaar komt. Van deze ‘tenzij-regel’ was bij de vader geen sprake, wat leidde tot het oordeel van het Hof dat er vervangende toestemming tot erkenning werd verleend. De vader mocht het kind dus erkennen.

Deze kwestie is een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk van onze advocaat Michelle, waarin zij haar cliënt (de vader) heeft bijgestaan in een procedure die heeft geleid tot een zitting bij het Gerechtshof. Haar cliënt heeft vervangende toestemming van het hof gekregen, waardoor hij zijn kind nu heeft erkend.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetswijziging duur partneralimentatie; wat verandert er voor jou?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 176 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 176 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.