Zakelijk, maar ook privé?

Als ondernemer bent u er nog niet als u bedrijfsmatig uw zaken goed geregeld heeft. Ook in de privésfeer is het belangrijk om de financiële en juridische zaken op orde te hebben. Grote verschillen tussen de getroffen voorzieningen in de zakelijke en privésfeer wreken zich met name in de situatie dat u gaat scheiden. Want in het algemeen geldt: hoe beter het u zakelijk vergaat, hoe meer uw ex-echtgeno(o)t(e) daarvan meeprofiteert. En dat is niet iets wat alle ondernemers wenselijk vinden wanneer hun huwelijk op de klippen loopt.

Eén van de gevolgen van een echtscheiding is dat er vermogen dient te worden verdeeld of verrekend. Indien een ondernemer in gemeenschap van goederen is gehuwd, is de uitkomst vaak simpel: de waarde van alle vermogensbestanddelen (ook van de onderneming!) dient bij helfte te worden verdeeld. Voor een ondernemer kan dit zeer nadelige gevolgen hebben. Het maken van huwelijkse voorwaarden kan dit voorkomen. De huwelijkse voorwaarden dienen dan echter wel de juiste inhoud te hebben en – niet onbelangrijk – de huwelijkse voorwaarden dienen ook te worden nageleefd.

Bij het laatste aspect gaat het nog vaak mis. Veel ondernemers zijn er niet mee bekend dat in hun huwelijkse voorwaarden een periodiek verrekenbeding is opgenomen. In het geval van een periodiek verrekenbeding komt men overeen om na een bepaalde periode, meestal een jaar, het inkomen van beide partners na aftrek van de kosten van de gezamenlijke huishouding, samen te voegen en het saldo bij helfte te delen. De minst verdienende partner krijgt door de verrekening van inkomsten een vordering op de ander, die volgens de wet in geld moet worden uitbetaald.  Tot het inkomen wordt vaak ook winst uit onderneming gerekend.

In de praktijk komt het niet tot nauwelijks voor dat partijen hieraan uitvoering geven. Immers, wie gaat er nu aan het eind van het jaar met elkaar om de kerstboom zitten om nog even de verrekeningsvordering te berekenen? Doorgaans wordt dat niet als erg romantisch ervaren. De gevolgen hiervan kunnen echter niet onaanzienlijk zijn. Soms dient alsnog de waarde van de onderneming in de echtscheiding te worden betrokken, bijvoorbeeld indien de aandelen zijn gefinancierd met inkomen dat eigenlijk verrekend had moeten worden. Het gevolg is dan dat de ex-echtgeno(o)t(e) een aanspraak heeft op het ondernemingsvermogen.

Bevindt u zich in een echtscheidingssituatie en hebt u een eigen onderneming? Of staat u op het punt een onderneming te starten terwijl u (geen) huwelijkse voorwaarden hebt laten opstellen? Laat u zich dan goed adviseren. Het moet immers toch niet zo zijn dat uw ex-partner aanschuift binnen uw onderneming terwijl u aan de keukentafel bent gescheiden?


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Hoe houd je de waarde van jouw bedrijf voor jezelf bij echtscheiding?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 103 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 103 advocaten en meer dan 50 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.