Keuzes ten aanzien van de nalatenschap

07.10.2020

Wanneer iemand overlijdt, volgen zijn of haar erfgenamen de overledene van rechtswege op in zijn vermogen. De erfgenamen worden automatisch schuldenaar (debiteur) van de schulden van de erflater die niet met zijn dood teniet gaan. Daarnaast worden zij gezamenlijk eigenaar van al hetgeen de erflater nalaat. De erfgenamen hebben echter bepaalde keuzen. Het maken van een keuze is belangrijk, omdat er aanzienlijke juridische consequenties mee zijn gemoeid.

1. De erfgenaam aanvaardt de nalatenschap (zuiver)

Ten eerste kan de erfgenaam de nalatenschap zuiver aanvaarden. Bij zuivere aanvaarding volgt de erfgenaam de erflater op in alle rechten en plichten. Dit betekent dat de erfgenaam recht heeft op de goederen van de nalatenschap, maar ook aansprakelijk is voor de schulden en dus verplicht is om de schulden van de nalatenschap die op hem rusten te voldoen.

Let op! Schuldeisers van de nalatenschap kunnen zich ook op het vermogen van de erfgenaam verhalen. De erfgenaam is dus met zijn gehele privévermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap.

2. De erfgenaam aanvaardt de nalatenschap beneficiair (onder het voorrecht van boedelbeschrijving)

Bij beneficiaire aanvaarding aanvaardt de erfgenaam slechts de plichten voor zover er rechten tegenover staan. Als er weinig zekerheid bestaat over de omvang en samenstelling van de nalatenschap, is het verstandig dat de erfgenamen beneficiair aanvaarden. De erfgenamen aanvaarden dan de nalatenschap, maar als blijkt dat er meer schulden zijn dan bezittingen, zijn de erfgenamen alleen aansprakelijk voor zover hun aandeel in de nalatenschap reikt en kunnen schuldeisers van de nalatenschap zich verder niet verhalen op het eigen vermogen van de erfgenamen.

3. De erfgenaam verwerpt de nalatenschap

Een erfgenaam hoeft een nalatenschap niet te aanvaarden als hij dat niet wil. Verwerpt de erfgenaam de nalatenschap, dan wordt hij geacht nooit erfgenaam te zijn geweest. De erfgenaam verliest hiermee het recht op (een aandeel in) de goederen van de nalatenschap, maar is ook niet aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap.

Let op! De erfgenaam verliest bij verwerping ook het recht op de legitieme portie, tenzij hij bij het afleggen van de verklaring tot verwerping verklaart dat hij het recht op de legitieme portie inroept.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Kan ik mijn kind onterven?

16.03.2020
Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 184 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 184 advocaten en meer dan 62 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.