Kan ik mijn kind onterven?

16.03.2020

Een familieruzie wordt regelmatig mee het graf in genomen en zorgt bij het voorlezen van het testament voor onaangename verrassingen. Sinds 1 januari 2003 is het met de invoering van het nieuwe erfrecht mogelijk om je kind te onterven. Echter, een kind heeft altijd recht op een klein deel van de nalatenschap, genaamd “de legitieme portie”.

Erfrecht van een kind

De wet bepaalt dat in beginsel je echtgenoot en kinderen na jouw overlijden automatisch erfgenaam zijn. Wil je van de wet afwijken, en bijvoorbeeld een van je kinderen geen erfgenaam maken, dan heb je een testament nodig waarin je opneemt dat je het kind onterft. Echter, de wet bepaalt dat je een kind niet compleet kunt onterven. Zij houden dus altijd recht op een klein geldelijk deel van de erfenis genaamd “de legitieme portie”. Het gaat hierbij om een geldbedrag dat de helft is van wat het kind had geërfd zonder testament. Dus als hij gewoon erfgenaam zou zijn geweest. Het gaat hierbij dus niet om goederen, zoals een auto of een schilderij.

Als je als kind onterfd bent, staat dit in het testament van je ouder. Zowel de erfgenaam als de executeur is niet verplicht om de onterving aan jou mede te delen of te vertellen dat de ouder is overleden. Kom je er zelf achter dat je ouder is overleden, dan kun je bij het Centraal Testamenten Register navraag doen of er een testament is opgemaakt. Blijkt er een testament te zijn opgemaakt, dan kun je bij de desbetreffende notaris navraag doen omtrent de voor jou van toepassing zijnde inhoud van het testament. Blijkt hieruit dat je onterfd bent, dan dien je je legitieme portie binnen 5 jaar na het overlijden van je ouder op te eisen bij de erfgenamen of de executeur. Je hebt dan het recht om de gegevens van de erfenis in te zien om te controleren hoe je legitieme portie is berekend. Vervolgens hebben de erfgenamen zes maanden de tijd om de erfenis te regelen waarna je het geldbedrag kunt opeisen. Jij bent dus geen erfgenaam en hebt daarmee geen stoel aan de verdeeltafel van de erfenis en je hebt slechts een geldvordering op de erfgenamen.

Hoe bereken je het legitieme portie?

Stel: een alleenstaande ouder (Donald) heeft twee kinderen (Roos en Lotte) en wil dat Lotte ongeacht de reden niets erft. Donald gaat naar de notaris en maakt een testament op waarin hij Lotte onterft. Na het overlijden van Donald laat hij een woning, auto en wat andere goederen na. De totale waarde hiervan bedraagt € 200.000. Waar heeft Lotte dan recht op?

Normaal gesproken heeft ieder van de kinderen recht op een even groot kindsdeel (in dit geval is dit 1/2 aandeel) in de goederen. Maar Lotte heeft alleen recht op haar legitieme portie nu zij onterfd is. De legitieme portie bestaat uit de helft van wat Lotte zou hebben gehad als zij erfgenaam zou zijn geweest. Als erfgenaam zou Lotte recht hebben op 1/2 van € 200.000 is € 100.000. De helft daarvan (de legitieme portie) is € 50.000. Dus ondanks het feit dat Donald zijn dochter heeft onterft, heeft zij recht op een bedrag van € 50.000. De goederen (zoals het huis en de auto) zijn – in dit voorbeeld – volledig eigendom van Roos.

Neem contact op voor vragen

Heeft u vragen over het erfrecht, bijvoorbeeld over een erfenis of testament? Neem dan contact op met Hendrikx Advocaten. Voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek met onze erfrechtspecialisten Rob Hendrikx en Michelle Roobeek


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Veiligstellen wettelijk erfdeel middels beslag. Het kan!

12.07.2017
Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.