Veiligstellen wettelijk erfdeel middels beslag. Het kan!

12.07.2017

Huizen worden duurder en de hypotheekschulden zijn vaak door de ouders afgelost, waardoor de ouders vermogend zijn geworden. Wordt een kind om welke reden dan ook door een ouder onterfd en sterft deze ouder dan rest slechts het opvorderen van deze legitieme portie (wettelijk erfdeel).

Zo’n vordering kan zeer aanzienlijk zijn. Deze vordering is echter in principe pas opeisbaar indien de andere ouder ook overlijdt. Ondertussen dreigt het gevaar voor het onterfde kind dat de vordering wegens verkwisting etc. in de toekomst niet te gelde gemaakt kan worden. Hierin heeft de Hoge Raad verleden jaar geoordeeld dat bij vrees voor verduistering, beslag voor de zekerheidstelling van een niet opeisbare vordering uit hoofde van een ouderlijke boedelverdeling/legitieme door het kind wat onterfde is ook mogelijk is. Blijf dus niet te lang stilzitten.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Kan ik mijn kind onterven?

16.03.2020
Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.