Verjaring erfenis door onbekendheid met verjaringstermijn!

07.11.2016

In het Erfrecht gelden veel verjaringstermijnen en vervaltermijnen. Daarbij gelden ook nog de ‘gewone’ verjaringstermijnen, voor zover daarvan in het Erfrecht niet wordt afgeweken. Het is belangrijk dat u zich daar goed van bewust bent om te voorkomen dat u uw erfenis per ongeluk laat verjaren. Dit overkwam de erfgenaam in de uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland d.d. 3 augustus 2016, klik hier voor deze uitspraak. Daar was het volgende aan de hand.

In 1993 overlijdt moeder en laat haar echtgenoot en dochter achter. In haar testament bepaalt moeder dat dochter haar erfenis pas kan opeisen bij het overlijden van vader of als vader – ongehuwd zijnde – zou gaan samenwonen. In 2014 overlijdt vader, die op dat moment samenwoonde met zijn vriendin. Vervolgens eist de dochter het erfdeel van haar moeder op bij de vriendin van haar overleden vader. Tot grote ontsteltenis van de dochter oordeelt de Rechtbank dat haar erfdeel niet meer opeisbaar is omdat het is verjaard!

Op grond van artikel 3:306 BW verjaart de vordering van dochter door verloop van twintig jaar (aangezien daarvoor in het Erfrecht geen speciale termijn geldt). Op grond van artikel 3:313 BW gaat deze verjaringstermijn lopen vanaf het moment waarop de vordering opeisbaar is geworden. Dat is volgens het testament van de moeder het moment geweest waarop vader met zijn vriendin is gaan samenwonen. Met behulp van gegevens uit de Basisadministratie, waaruit blijkt op welke datum vader zich op het adres van zijn vriendin als inwonende had ingeschreven, kan de vriendin aantonen dat vader en zij langer dan twintig jaar samenwoonden op het moment dat de dochter het erfdeel van haar moeder ging opeisen. Vanwege de bepaling in het testament van de moeder, was de vordering van de dochter dus verjaard.

Hoe zuur deze uitkomst voor de dochter ook is, de Rechtbank is onvermurwbaar. Zo beroept de dochter zich er nog op dat zij een grond heeft om de verjaringstermijn te verlengen. Volgens haar zouden vader en zijn vriendin immers met opzet hun samenwoning voor haar hebben verzwegen. De Rechtbank gaat daar niet in mee omdat vaststaat dat vader en dochter nauwelijks contact hadden. Het niet inlichten van de dochter door de vader over zijn samenwoning geldt volgens de Rechtbank onder die omstandigheid niet als een opzettelijke verzwijging.

In dit geval bedroeg de verjaringstermijn dus twintig jaar, maar er gelden ook verjaringstermijnen die (veel) korter zijn. Voordeel van verjaringstermijnen is dat u deze tenminste nog kunt verlengen door ze te stuiten. Uw advocaat kan u uitleggen hoe; dit verschilt van geval tot geval. Daarnaast zijn er ook nog vervaltermijnen in het (Erf)recht. Vervaltermijnen kunnen niet worden gestuit. Wanneer u wordt geconfronteerd met een testament is het dan ook raadzaam zo snel mogelijk informatie in te winnen over de verjaringstermijnen en de vervaltermijnen in het (Erf)recht. Gaat u daarmee niet zelf aan de slag, want dat kan u duur komen te staan!


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Kan ik mijn kind onterven?

16.03.2020
Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.