De oudere werknemer bij doorstart na faillissement

Onlangs werd in het nieuws de aandacht gevestigd op de rechten van werknemers bij een doorstart na faillissement. Aanleiding hiervoor waren enkele recente faillissementen van verschillende winkelketens. Hierbij is gebleken dat werknemers met veel ervaring er bij een doorstart vaak als eerste uitvliegen.

Bij een overgang van onderneming moet de nieuwe eigenaar alle werknemers overnemen. Deze overgenomen werknemers hebben in principe recht op behoud van hun oude arbeidsvoorwaarden (met uitzondering van het pensioen). Dit geldt echter niet bij een doorstart na faillissement. De doorstarter mag zelf kiezen wie hij in dienst neemt en mag andere arbeidsvoorwaarden aanbieden, zoals een ander salaris.

 

Regeling in de Wwz

Onder de Wwz is het nog nadeliger voor de doorstartende werkgevers, werknemers met een lang dienstverband – vaak de oudere werknemers – mee te nemen. Het sinds de Wwz ingevoerde recht op een transitievergoeding is afhankelijk van de opbouw in dienstjaren en de werknemer neemt die dienstjaren in het algemeen mee naar de opvolgend werkgever in dit geval de doorstartende werkgever. Hoe hoger die opbouw hoe hoger de transitievergoeding is. Dit heeft tot gevolg dat de doorstarter bij een ontslag van deze werknemers eventueel een hogere ontslagvergoeding moet betalen. Dit leidt ertoe dat de doorstarter de keuze kan maken om andere werknemers mee te nemen dan hij normaal gesproken zou doen. Een keuze die anders is dan goed zou zijn voor het bedrijf en voor de werknemers. De regeling lijkt dus juist averechts te werken.

 

Regelingen in het buitenland

Opmerkelijk is dat in de ons omringende landen bij een doorstart na faillissement vergelijkbare regels gelden als bij overgang van onderneming. Hierdoor kan de nieuwe werkgever niet naar willekeur kiezen wie hij wel en niet meeneemt en wordt misbruik voorkomen. Het probleem in Nederland is, aldus FNV, niet de regeling in de Wwz, maar het ontbreken van de beschermende regels die in onze buurlanden wel gelden. De regeling verdient dan ook nadere aandacht.

 

Veranderingen in het verschiet?

De Tweede Kamer heeft inmiddels herziening van de faillissementswetgeving op haar agenda staan. Wellicht gaat bij de behandeling van dit onderwerp ook haar aandacht uit naar een betere bescherming van oudere werknemers.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Vrije advocaatkeuze bij uw rechtsbijstandverzekering

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 100 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 100 advocaten en meer dan 48 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.