Faillissementsaanvraag en schuldsanering

Op welke wijze kan het faillissement worden aangevraagd

In de huidige tijd van hoogconjunctuur gaan er minder bedrijven failliet. In economisch mindere tijden gaan er altijd wat meer bedrijven failliet. Kunt u of uw bedrijf de openstaande facturen niet meer betalen? Heeft u of uw bedrijf meer schulden bij twee of meer schuldeisers? In deze situatie kunt u bij de rechtbank uw eigen faillissement of het faillissement van uw bedrijf aanvragen. Als u of uw bedrijf niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen, is een faillissement gelet op de praktijk vaak onvermijdelijk. U of uw bedrijf kan het eigen faillissement aanvragen door een aangifte tot faillietverklaring in te dienen bij de rechtbank. U dient hiervoor een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank, waarna de rechtbank uw verzoek mondeling zal behandelen op zitting.

Naast het eigen faillissement kunnen uw crediteuren ook het faillissement van u of uw bedrijf aanvragen. Wanneer twee of meer crediteuren uw faillissement aanvragen wordt u opgeroepen om op zitting bij de rechtbank te verschijnen. U kunt verweer voeren tegen de faillissementsaanvraag als u verschijnt op zitting. Als de rechtbank uw faillissement uitspreekt kunt u door middel van een advocaat (verplichte procesvertegenwoordiging) binnen acht dagen na het vonnis van faillietverklaring hoger beroep indienen bij het gerechtshof. Als u niet verschijnt bij de rechtbank tegen uw faillissementsaanvraag, zal men het faillissement bij verstek uitspreken. U heeft dan binnen veertien dagen de tijd om door middel van een advocaat (verplichte procesvertegenwoordiging) verzet in te dienen bij de rechtbank tegen het vonnis van faillietverklaring.

Onze advocaten kunnen u adviseren op het gebied van faillissementsrecht en ondernemingsrecht. Hierbij is van belang te melden dat de rechtbank onze advocaten regelmatig aanstelt als curator van een bedrijf of particulier.

Welke personen of vennootschappen kunnen er failliet gaan?

 

Natuurlijke personen met al dan niet een eenmanszaak, maatschap of een vennootschap onder firma, besloten en naamloze vennoten. Bijvoorbeeld ook verenigingen en stichtingen kunnen door de rechter failliet worden verklaard. Met andere woorden: zowel natuurlijke personen met of zonder een onderneming. Daarnaast kunnen ook rechtspersonen door de rechter in staat van faillissement worden verklaard.

Schuldsanering (WSNP) als mogelijk alternatief voor faillissement

 

In de situatie dat u als natuurlijk persoon of natuurlijk persoon met een eenmanszaak of vennootschap onder firma uw eigen faillissement wenst aan te vragen of door crediteuren wordt uw faillissement aangevraagd. U kunt dan op de zitting bij de rechter aangeven dat u overweegt om een oplossing te vinden voor uw schuldenproblematiek. Dit kan via de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen (WSNP). Indien u op zitting bij de rechtbank aangeeft dat u in aanmerking wenst te komen voor de WSNP. De rechtbank kan dan de behandeling van de faillissementsaanvraag voor bepaalde tijd (meestal 3 tot 4 maanden) schorsen of aanhouden. Dit kan totdat er duidelijkheid is of u al niet in aanmerking kan komen voor de WSNP.

Onze advocaten kunnen u adviseren op het gebied van schuldsanering en de procedures die hierbij kunnen voorkomen. Zoals bijvoorbeeld een hoger beroep tegen de afwijzing toelating tot de WSNP of tussentijdse beëindiging van de WSNP.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Faillissementswet biedt nu twee verschillende schuldenregelingen voor ondernemers, maar welke is goedkoper?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 173 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.2

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 173 advocaten en meer dan 91 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.