Advocaat in coronatijd: should I stay or should I go?

Deze keer eens géén juridisch artikel, zeer tegen mijn natuur in.

Mensen vragen de laatste tijd veel: hoe gaat in het advocatenland tijdens deze corona crisis. Heb je het druk? Of juist niet? En wat voor zaken komen er vooral binnen nu? Is er een hausse van echtscheidingen? Voor de duidelijkheid: ik heb een kantoor gespecialiseerd in personen- en familierecht. Of populair gezegd: echtscheidingsadvocatuur.

Sinds de rechtbanken sloten op 17 maart 2020 is er nogal wat veranderd.

 

Op moment van schrijven zijn er (eindelijk!) weer fysieke zittingen, maar daarvoor moesten we het doen met videozittingen. Ik heb een zitting gehad waarin ik een keer of zeven wegviel terwijl ik begon met pleiten. U zou zeggen: ideaal! Lekker rustig, mooi verhaal en lekker kort ook. Maar scoren doe je er niet mee.

Ik had verwacht dat er veel alimentatiezaken zouden los barsten. Immers, veel ondernemers hebben een aantal maanden gewoon nul omzet gedraaid, terwijl de alimentatie wel doorbetaald moest worden. Maar het lijkt er op dat deze ondernemers behalve op de alimentatie ook besparen op de advocaat. Dat zal over enige tijd leiden tot schulden onder deze groep. Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen draait immers overuren. De rechtspraak ook, maar niet bepaald op dit onderwerp.

De verwachtte hausse aan echtscheidingen, likkebaardend voorspeld door de vFAS (vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators is er ook (nog) niet gekomen. Vermoedelijk kiest men ervoor om toch nog eens te proberen het huwelijk op te pimpen, niet alleen met het oog op de kinderen maar ook vooral met het oog op de onzekere financiën, die van zich zelf maar ook die van de toekomstige ex-partner. En ja, de woning verkopen in crisistijd is ook al geen strak plan als je voor de hoogste verkoopopbrengst gaat.

Dus ik wens iedereen een goede gezondheid en een corona-vrij bestaan. Hoe blakender ieders gestel, hoe hoger mijn caseload en daar word ik weer blij van.

Ringerwöle Advocatuur BV, Zwolle


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Bij co-ouderschap heb je toch geen recht op kinderalimentatie? Of wel?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 325 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 325 advocaten en meer dan 130 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.