Het nieuwe deelgezag: Wat is dit?

Op 10 juli 2020 heeft het kabinet het besluit genomen om het wetsvoorstel tot deelgezag aan te nemen. Waarom deze nieuwe wet is ingesteld en hoe deze in zijn werk gaat wordt in dit artikel verder toegelicht.

Nieuwe Wet deelgezag

Op 24 april 2020 is het concept wetsvoorstel deelgezag ingediend door het Ministerie voor Rechtsbescherming. Er is al jaren gepleit voor het instellen van meerdere juridische ouders voor een kind. Het idee hierachter is dat er naast de juridische ouders nog maximaal twee andere ouders  de verantwoordelijkheid over het kind kunnen dragen en beslissingen over het kind kunnen nemen.

De nieuwe Wet deelgezag maakt het mogelijk dat kinderen maximaal twee extra gezagdragers kan hebben naast de juridische ouders. Het kind heeft dan niet vier juridische ouders, maar twee extra mensen die een belangrijke rol spelen in het dagelijkse leven van het kind, zoals stiefouders, pleegouders en andere familieleden. Deze mogen dan naast de juridische ouders beslissingen nemen over het kind. Het idee hierachter is dat andere personen dan de juridische ouders ook belangrijke beslissingen kunnen nemen voor het kind. Zodat zij bijvoorbeeld mee kunnen naar de huisarts of recht hebben op informatie van school.

Wat zijn de regels voor deelgezag?

Het deelgezag heeft echter wel een grens. Wanneer er ingrijpende besluiten over het leven van het kind moeten worden genomen, zoals het beslissen over een schoolkeuze, mogen alleen de juridische ouders hierover beslissen. Wanneer de juridische ouders van het kind overlijden hebben de deelgezagdragers voorkeur op het ouderlijk gezag over het kind. Dit betekent dat het gezag over het kind niet automatisch wordt overgedragen aan de deelgezagdragers bij overlijden.

Wanneer u deelgezag wilt verkrijgen, gebeurt dit in overleg met de juridische ouders. Alleen zij kunnen beslissen of iemand het deelgezag over hun kind mag dragen. Wanneer één van de ouders zonder gezag niet instemt met het deelgezag, kan er bij de rechtbank om vervangende toestemming worden gevraagd.

Wilt u meer weten over andere delen van het familierecht? Bekijk de familierecht pagina.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Mediation bij een echtscheiding?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.2

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 331 advocaten en meer dan 163 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.