Kindhuwelijken eindelijk niet meer erkend in Nederland!

Naar aanleiding van Kamerstuk 32175, nr. 65 van de Tweede Kamer, publicatiedatum 12 februari 2020 kort samengevat het volgende.

In Nederland vinden we een kindhuwelijk op grond van internationale verdragen een schending van mensenrechten. In Nederland is een kindhuwelijk niet meer mogelijk (ook nog maar sinds december 2015) maar in het buitenland wel. Schending van mensenrechten, niet in de laatste plaats als kinderen slachtoffer zijn van een dwanghuwelijk. Kinderen die uitgehuwelijkt worden aan oude mannen.

In Nederland kunnen in het buitenland gesloten kindhuwelijken pas worden erkend als beide echtgenoten minimaal 18 jaar zijn. Hiervoor zijn enkele formaliteiten vereist.

Is het wenselijk om dan zo’n kindhuwelijk te erkennen nadat beide partijen 18 jaar zijn geworden? Daarvoor moet men het volgende in ogenschouw nemen:

Iemand met een huwelijk wat niet wordt erkend, kan niet scheiden bij de Nederlandse rechter. Als je niet kan scheiden, kun je ook niet vragen om bijvoorbeeld kinder- of partneralimentatie, omgang, en dergelijke.

Daarnaast, als zo’n huwelijk in Nederland niet wordt erkend, verandert er in het buitenland zelf niets. Daar blijft het huwelijk gewoon geldig.

Wil iemand toch een niet-erkenning van het huwelijk dan kan dat worden verzocht bij de rechtbank (art. 1:26 BW).

Met andere woorden, dingen die simpel lijken zijn het soms niet.

Volgens de cijfers gaat het om circa tweehonderdvijftig kindhuwelijken per jaar die bekend zijn. Dat aantal zal in werkelijkheid uiteraard veel en veel hoger zijn.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Mogelijk belastingvoordeel vanwege verdelen van zorgtaken

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 181 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 181 advocaten en meer dan 61 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.