Mogelijk belastingvoordeel vanwege verdelen van zorgtaken

Lang en gelukkig met elkaar leven is helaas niet voor iedereen weggelegd. Het einde van een relatie is een zeer lastige en emotioneel tijd, ongeacht hoe lang de relatie heeft geduurd. Een ander lastig aspect hiervan zijn de mogelijke financiële gevolgen, iets wat in sommige gevallen vergemakkelijkt wordt door de belastingdienst. Dit gebeurd bijvoorbeeld door middel van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack).

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Wanneer de zorg voor de kinderen door de ouders gelijk verdeeld is kunnen beide ouders, als aan alle andere voorwaarden ook is voldaan, een beroep doen op de iack (ook de ouder waar het kind niet bij staat ingeschreven bij de gemeente). Aan deze voorwaarden is in ieder geval aan voldaan wanneer het kind minstens 3 – 3,5 dag bij het gezin van beide van de ouders verblijft. Daarmee is direct de zorgverdeling geregeld en hebben beide ouders ook nog eens belastingvoordeel, een mooie meevaller!

Creatieve zorgverdelingen

Rutger en Esmay (namen zijn vanwege privacyredenen gefingeerd) zijn behoorlijk creatief geweest met de invulling van de zorgregeling. Hun drukke banen en atypische werktijden vroegen om een creatieve oplossing.

Hun zorgregeling was wel heel uniek. Twee dagen bij vader, daarna twee dagen bij moeder, dan vier dagen bij vader en dan ten slotte weer zes dagen bij moeder. Een wirwar van een zorgregeling, maar feitelijk maakt het helemaal niet uit; de kinderen vinden het prettig en vader en moeder hoeven niks aan te passen in hun leven en bijbehorende planning.

Dat ze hierdoor toevallig allebei recht hadden op iack was weer een fijne bijkomstigheid.

De inspecteur was het helaas met de ouders oneens over hun recht op iack. Hij vond de zorgregeling op zich wel kunnen, maar het recht op iack was niet voor deze situatie bedoeld. Want, aldus de inspecteur, één week zijn de kinderen wellicht 5 dagen bij de vader, de week daarop maar weer 1 dag. Dat laatste is minder dan 3 dagen (en al helemaal minder dan 3,5 dag).

De rechtbank

De rechter was het oneens met de inspecteur, maar het gerechtshof was het wel met de inspecteur eens. De Hoge Raad kwam met het uiteindelijke oordeel en stelde het volgende:

“de iack ook kan worden genoten door beide ouders als zij de zorg voor de kinderen gelijkelijk verdelen in een ander duurzaam ritme”.

De zorgregeling met een dergelijk ritme is dus ook een regeling waarbij ouders een beroep mogen doen op de iack, gezien ook dit een duurzame regeling is. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een regeling zorgregeling met een ritme 1-3-4-6 evenals vele andere variaties die bedacht kunnen worden. Rutger en Esmay kunnen gelukkig nog blijven genieten van hun belastingvoordeel vanuit de iack.

De iack kan een heel fijn belastingvoordeel zijn. Een zeer welkome tegemoetkoming, zolang er maar wel aan alle voorwaarden is voldaan!

 

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Het nieuwe deelgezag: Wat is dit?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 184 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 184 advocaten en meer dan 62 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.