Omgangsregeling en het coronavirus

Gescheiden ouders met kinderen hebben er nu, met de uitbraak van het coronavirus, een extra zorg bijgekregen. Mogen je kinderen nog naar je ex (zeker wanneer er een lockdown komt)? Zo ja, moet je je kinderen nu nog naar de andere ouder laten gaan? Mag je je kind thuis houden ook al zou hij komend weekend bij papa moeten zijn? Andersom: kun je eisen dat je je kinderen mag zien als je ex ze nu vanwege de corona-epidemie wil thuishouden?

We zullen daar proberen antwoord op te geven. Normaal gesproken, ben je gewoon gehouden aan een omgangsregeling. We leven helaas alleen op dit moment in uitzonderlijke tijden. Er is geen jurisprudentie of wetsartikel voorhanden waar je op terug kunt grijpen. We hebben nog nooit zo iets meegemaakt. We kunnen slechts kijken naar de landen om ons heen die al een lockdown hebben afgekondigd. Gelukkig bestaat er nog zoiets als de redelijkheid en billijkheid (artikel 6:2 BW). De vragen die dus beantwoord moet worden zijn: is het redelijk en billijk dat je je kinderen niet meegeeft aan je ex vanwege het coronavirus? Is het redelijk en billijk om te eisen dat je je kinderen toch ziet nu het coronavirus zo ernstig in ons midden verkeert?

Geldt de omgangsregeling tijdens een lockdown vanwege het coronavirus?

Landen als Frankrijk en Spanje hebben, ondanks hun lockdown, afgekondigd dat er een uitzondering geldt voor het naleven van de omgangsregeling. Dat betekent, dat je geen boete krijgt als je de omgangsregeling naleeft. Dus de straat op gaat om je kinderen te halen of te brengen naar of van je ex. Of deze regel ook in Nederland zal gelden, is nog niet bekend.

Is het coronavirus een geldige reden om je kind niet naar je ex te laten gaan?

Gezien de huidige adviezen, vormt de dreiging van besmetting met het corona virus een goede reden is om je kinderen niet naar je ex te laten gaan. Het verzoek is immers om met zijn allen thuis te blijven.  Sociale contacten te vermijden en ten minste anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Dat geldt vooral als de andere ouder tot een risicogroep behoort, bijvoorbeeld omdat hij of zij in een risicogebied is geweest of een beroep heeft waarmee hij of zij bovengemiddeld wordt blootgesteld aan het risico van besmetting (bijvoorbeeld medewerkers in de zorg).

Dat betekent niet dat het een vrijbrief voor jou is om je kinderen niet in contact te laten zijn met je ex. Werk mee aan (frequent) contact tussen de kinderen en je ex. Zorg er dus voor, dat je regelmatig belt of op andere manieren online contact mogelijk is, bijvoorbeeld via Skype of Facetime. Houd er ook rekening mee dat ook je ex een mens is met extra zorgen omtrent zijn kinderen. Je kinderen hebben misschien ook extra behoefte om de stem van hun vader (of moeder) te horen in deze onzekere tijden. Blijf je ex ook zelf goed op de hoogte houden wanneer een van jullie kinderen ziek is. Zou je normaal gesproken een snotneus van je kind niet melden, dan zou ik het nu wel doen. Dreigt je ex alsnog met een procedure? Schakel dan een advocaat in.

Kan ik omgang eisen in tijden van corona?

Zoals hierboven al kort besproken, zal het waarschijnlijk lastig zijn om een omgangsregeling af te dwingen zolang de overheid beperkende noodmaatregelen tegen het coronavirus neemt. Gezien de onverwachte maatregelen die de overheid nu heeft opgelegd – en wie weet wat er nog gaat komen – trek je waarschijnlijk aan het kortste eind. Je hebt vanzelfsprekend wel het recht om in plaats daarvan uitgebreid telefonisch of online contact met je kinderen te hebben. Werkt je ex daarin ook tegen, dan heb je wel weer een goed argument om omgang af te dwingen. Maar het is nog maar de vraag of je in de huidige situatie überhaupt verlof krijgt voor het voeren van een kort geding. De rechtbank is gesloten en alleen de hoogst nodige spoedprocedures zullen doorgaan. Het is nog onduidelijk of dergelijke verzoeken zullen worden ingewilligd.

Het is wel van groot belang dat het contact met het kind en de omgangsregeling zo snel mogelijk wordt hersteld zodra de maatregelen rondom het Corona virus zijn opgeheven. Als de andere ouder misbruik van de situatie maakt door die omgang te blijven weigeren, kan de rechter worden gevraagd maatregelen te treffen. Een advocaat kan u daarbij helpen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Mediation bij een echtscheiding?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.2

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 331 advocaten en meer dan 158 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.