Polygamie en de Nederlandse nationaliteit

Een kind dat ten tijde van zijn geboorte een Nederlandse vader of moeder heeft, verkrijgt van rechtswege de Nederlandse nationaliteit. Dit volgt uit artikel 3 van de Rijkswet op de Nederlanderschap (RNW). Kinderen die geboren worden staande een polygaam huwelijk krijgen niet automatisch de Nederlandse nationaliteit. Van bigamie of polygamie is sprake indien iemand tegelijkertijd is getrouwd met meerdere personen

CASUS

In de prejudiciële beslissing uit 2017 (ECLI:NL:HR:2017:942) heeft de Hoge Raad reeds een standpunt ingenomen. Het gaat over de kwestie rondom kinderen uit polygame huwelijken en het nationaliteitsrecht. In de zaak die heeft geleid tot deze prejudiciële beslissing van de Hoge Raad ging het om een man met zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit, die op een gegeven moment in Marokko tegelijkertijd getrouwd was met twee vrouwen. De man was van 1996 tot aan de ontbinding van het huwelijk in 2003 gehuwd met de eerste vrouw. In 2001 trouwde hij met de tweede vrouw en kreeg in 2002 met deze vrouw een dochter. Het kind is geboren in de periode dat de man zowel getrouwd was met de eerste als met de tweede vrouw. Om deze reden weigerde de Nederlandse ambassade een Nederlands paspoort te verstrekken aan het kind. De man wendde zich vervolgens tot de Rechtbank Den Haag om op grond van artikel 17 RNW te laten vaststellen dat het kind het Nederlanderschap bezit. In dit kader heeft de rechtbank Den Haag de Hoge Raad prejudiciële vragen gesteld.

HET OORDEEL

De Hoge Raad kwam tot het oordeel dat een in het buitenland tot stand gekomen familierechtelijke betrekking niet in Nederland kan worden erkend, indien deze familierechtelijke betrekking voortvloeit uit een buiten Nederland gesloten huwelijk waaraan erkenning wordt onthouden wegens kennelijke onverenigbaarheid met de openbare orde. Polygamie is niet toegestaan in Nederland (en is zelfs strafbaar). Om deze reden is dat in strijd met de Nederlandse openbare orde. Hierdoor kan een kind dat uit een polygaam huwelijk is geboren geen rechten ontlenen aan artikel 3 RNW. Immers, in Nederland is er geen erkenning tussen de familierechtelijke betrekking tussen het kind en de ouder. Zelfs als het polygame karakter van het huwelijk later door ontbinding van het eerste huwelijk wegvalt leidt dit niet tot verkrijging van het Nederlanderschap.

OPLOSSING

Betekent dit dan dat kinderen uit polygame huwelijken buiten de boot vallen? Kinderen uit polygame huwelijken kunnen worden gelijkgesteld met kinderen die geboren worden buiten een huwelijk zo oordeelt de Hoge Raad. Deze kinderen kunnen op grond van artikel 4 RNW het Nederlanderschap verkrijgen, indien:

 • de kinderen voor de leeftijd van zeven jaar erkennen door een Nederlander, of;
 • zij na hun zevende levensjaar worden erkend door een Nederlander. En binnen 1 jaar een DNA-test wordt overgelegd waaruit het biologische ouderschap blijkt, of;
 • het vaderschap gerechtelijk is vastgesteld voordat het kind de leeftijd van achttien jaar bereikt.

Op deze wijze verkrijgt het kind dat geboren is staande een polygaam huwelijk alsnog de Nederlandse nationaliteit.

CONTACT

Mocht u in een zelfde soort situatie zitten of wenst u advies in een andere familierechtelijke kwestie? Dan kunt u contact opnemen met Ben Ahmed Advocaten.

 

 

 

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Advocaat in coronatijd: should I stay or should I go?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.