Gedoe met toeslagen

19.11.2018

Voor een grote groep mensen zijn de toeslagen een wezenlijk deel van hun inkomen. Des te lager het inkomen, des te hoger de toeslag en daarmee ook de afhankelijkheid daarvan. Wanneer er iets niet goed gaat met de uitbetaling van de toeslag of er ligt beslag op een toeslag, dan heeft dit grote gevolgen voor het maandelijks te besteden inkomen en kan zelfs tot gevolg hebben dat iemand moet stoppen met werken omdat de kinderopvang niet meer betaald wordt.

De meest voorkomende toeslagen waar het in de praktijk niet goed mee gaat zijn de huurtoeslag, de zorgtoeslag en de kinderopvangtoeslag. Wanneer er met deze toeslagen iets fout gaat, heeft dit vaak grote gevolgen. Dit zorgt vaak voor een opstapeling aan andere problemen zoals betalingsachterstanden in de huur, de zorgpremie en de kinderopvang.

Op de toeslagen is een beslagverbod van toepassing. Dit houdt in dat er op de toeslag geen beslag gelegd mag worden. Een kredietverstrekker mag daarom geen beslag leggen op een van de toeslagen omdat dit in strijd is met het beslagverbod.

Uitzondering

De enige uitzondering op het beslagverbod is geregeld in artikel 45 Awir. Dit artikel maakt het mogelijk dat de huidige verhuurder wel beslag mag leggen. Dit mag op de huurtoeslag, de huidige zorgverzekeraar op de zorgtoeslag en de huidige kinderopvang op de kinderopvang toeslag. Het is dus niet toegestaan beslag te leggen voor een schuld aan een (oud) verhuurder of zorgverzekeraar. Dit geldt ook voor kinderopvang dan de huidige. Dit is bepaald door zowel het Hof Den Bosch op 15 juli 2014 als het Hof Amsterdam op 22 juli 2014.

De beslagvrije voet is niet van toepassing op de toeslagen. Wanneer iemand een laag inkomen heeft, dan kan het beslag tot gevolg hebben dat het inkomen onder de beslagvrije voet uitkomt. Dit is een onwenselijke situatie die tot gevolg kan hebben dat iemand verder in de schulden komt. Om de beslagvrije voet toch op de toeslagen toe te passen, doet men een verzoek bij de kantonrechter om de beslagvrije voet van toepassing te verklaren op de toeslagen.

 

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.