Ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van een kind

14.02.2022

Ondertoezichtstelling (OTS)

De kinderrechter kan een kind onder toezicht stellen. Dit gebeurt meestal naar aanleiding van een verzoek daartoe van de Raad voor de Kinderbescherming. Als een kind onder toezicht wordt gesteld komt er een gezinsvoogd van een Gecertificeerde Instelling. De gezinsvoogd kan beslissingen nemen over opvoeding en verzorging. De ouders moeten zich hieraan houden.

Wanneer een OTS

Een ondertoezichtstelling (OTS) wordt opgelegd als er thuis iets mis gaat met de opvoeding, verzorging of ontwikkeling van een kind.
Omstandigheden:
– Het kind wordt ernstig bedreigd in zijn ontwikkeling en de ouders accepteren de noodzakelijke hulpverlening niet voldoende, en
– Verwacht wordt dat de ouders de opvoeding en verzorging na bepaalde tijd zelf weer aankunnen.

De duur van een OTS

De OTS duurt maximaal een jaar, maar kan steeds weer worden verlengd. De verlenging wordt gevraagd door de gezinsvoogd en verleend door de kinderrechter.

De OTS kan worden beeindigd door de kinderrechter, op verzoek van de gezinsvoogd, de ouder met gezag of het kind van 12 jaar of ouder. De kinderrechter zal dit verzoek toewijzen als hij vindt dat de ouders de opvoeding en verzorging zelf weer aankunnen.

Maar het is ook mogelijk dat na een bepaalde tijd OTS het gezag van de ouders wordt beeindigd. Dit zal de kinderrechter beslissen als hij niet verwacht dat de ouders het na bepaalde tijd zelf weer kunnen.

Uithuisplaatsing (UHP)

Als de zorg, opvoeding en/of ontwikkeling van een kind thuis niet goed gaat, kan het kind ook uit huis geplaatst worden door de kinderrechter, op verzoek van de gezinsvoogd (de GI: gecertificeerde instelling) Het kind wordt dan bij een familielid geplaatst of in een gezinshuis, pleeggezin of jeugdzorginstelling.

Het kind kan in bepaalde gevallen ook gesloten worden geplaatst. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een kind steeds blijft weglopen en in gevaarlijke situaties belandt.

Omgang tijdens uithuisplaatsing

Als een kind uit huis wordt geplaatst krijgen de ouders een omgangsregeling met hun kind. De gezinsvoogd stelt de omgangsregeling vast. De ouders kunnen de kinderrechter om een andere omgangsregeling vragen, als ze het er niet mee eens zijn.

Schriftelijke aanwijzing

Als de ouders zich niet aan de instructies van de gezinsvoogd (de GI) houden, dan kan de gezinsvoogd een schriftelijke aanwijzing geven. Daarin staat wat de ouders moeten doen of niet doen. Zij moeten zich hieraan houden. Als zich er niet aan houden, kan dat consequenties hebben voor verlenging van de OTS.

Als ze zich niet aan de schriftelijke aanwijzing houden kan de GI de kinderrechter verzoeken om de aanwijzing te bekrachtigen. En daarbij een dwangmiddel laten opleggen.

Als de ouders het er niet mee eens zijn kunnen ze de kinderrechter vragen om de schriftelijke aanwijzing vervallen te verklaren. Indien dat verzoek wordt toegewezen, dan geldt de schriftelijke aanwijzing niet.

Beeindiging van het gezag

De kinderrechter kan het gezag van een ouder beeindigen. Dit gebeurt op verzoek van de Raad voor de kinderbescherming. Meestal is hiervan sprake als de OTS een bepaalde tijd heeft geduurd en de instanties niet meer verwachten dat de ouders zelf de opvoeding en verzorging binnen bepaalde termijn nog zelf aankunnen.\

Als het gezag wordt beeindigd, wordt een voogd benoemd, meestal een Gecertificeerde Instelling (GI).

Doordat het gezag is beeindigd kunnen de ouders geen beslissingen meer nemen over hun kind. In sommige gevallen kunnen de ouders na bepaalde tijd een verzoek indienen bij de kinderrechter om het gezag weer te herstellen.

U kunt bijstand van een jeugdrecht advocaat vragen voor:

– procedure over een ondertoezichtstelling (OTS)
– procedure over een schriftelijke aanwijzing
– procedure over een uithuisplaatsing (UHP)
– procedure over een gesloten plaatsing
– procedure over omgang met uw kind gedurende een uithuisplaatsing
– procedure over beeindiging van het gezag

Belang aan meer informatie rondom het jeugdrecht? Bekijk dan onze jeugdrecht pagina.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 334 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.4

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 334 advocaten en meer dan 161 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.