Letselschade: welke schade komt er voor vergoeding in aanmerking?

Wanneer u een ongeval is overkomen waarvoor een ander aansprakelijk is, dan heeft u recht op vergoeding van uw (letsel)schade. Dat klinkt logisch, maar het is niet altijd even makkelijk te verwezenlijken. Beoordeeld dient te worden welke schade is veroorzaakt door het ongeval. Bovendien moet worden bekeken wat de financiële waarde van deze schadeposten is. Hierover kan soms veel discussie bestaan. In deze blog ga ik in op de manier waarop schade in beginsel wordt begroot.

Bij het in kaart brengen van schade wordt de vergelijking gemaakt tussen de huidige situatie van het slachtoffer, en de hypothetische situatie waarin hij zou hebben verkeerd wanneer het ongeval niet zou hebben plaatsgevonden. Het verschil tussen deze beide situaties is, voor zover in redelijkheid het gevolg van het ongeval, schade. Dit is niet altijd makkelijk, omdat de toekomst zich soms moeilijk laat voorspellen. Hoe jonger het slachtoffer, hoe moeilijker het zal zijn om het eens te worden over het verloop dat het leven zonder ongeval zou zijn geweest.

 

Bij het in kaart brengen van de schade is het opgelopen letsel natuurlijk het eerste dat opvalt. De financiële gevolgen van een ongeval dienen zich vervolgens echter ook al snel aan. Het opgelopen letsel kan van tijdelijke of blijvende aard zijn. In beide gevallen dient de (verzekeraar van de) aansprakelijke partij zich in te spannen om het leven van het slachtoffer zo veel als mogelijk in de staat te brengen zoals het voor het ongeval was. Het slachtoffer moet zich kunnen richten op het herstel. Kosten die het gevolg zijn van het opgelopen letsel komen voor vergoeding in aanmerking. Dit kan variëren van onder andere het eigen risico bij uw zorgverzekeraar en kosten voor behandelingen en medicijnen tot (extra) parkeer- en reiskosten en kosten voor hulp in de huishouding. Het overnemen van bepaalde taken door vrienden en familie kan, ook wanneer hier niet direct voor betaald is, tevens een schadepost met zich mee brengen. Daarnaast komen zogenoemde ‘kosten zonder nut’ voor vergoeding in aanmerking. Hierbij kan gedacht worden aan een al geboekte vakantie die niet door kon gaan door het opgelopen letsel of een sportschoolabonnement dat tijdelijk niet is gebruikt.

 

Gemiste inkomsten vormen ook een schadepost. Voor zelfstandigen zal dit direct na het ongeval al opspelen. Wanneer sprake is van een benadeelde in loondienst kan het echter ook zijn dat het loon niet (volledig) wordt doorbetaald en dat er dus sprake is van een verlies aan inkomsten dat gecompenseerd moet worden. Mocht het eigen werk al gevolg van het opgelopen letsel niet meer uitgevoerd kunnen worden dan zal de wederpartij een rol moeten spelen in de zoektocht naar passende arbeid voor het slachtoffer.

 

Naast de hiervoor besproken materiële schadeposten bestaat er tevens recht op een vergoeding van de immateriële schade. Immateriële schade wordt vergoed door een post smartengeld, een compensatie voor de pijn en het leed dat door het ongeval is veroorzaak. De begroting van deze schadepost vindt plaats door te onderzoeken wat rechters in vergelijkbare situaties aan een benadeelde hebben toegewezen aan smartengeld. In Nederland zijn de bedragen aan smartengeld in verhouding tot de landen om ons heen aan de lage kant. De laatste tijd wordt hier in de rechtspraak en literatuur de nodige aandacht aan besteed, zodat dit verschil in de toekomst wellicht kleiner wordt.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Affectieschadevergoeding in Nederland: een stapje dichterbij

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.