Wat gebeurt met zieke en geschorste werknemers bij bedrijfsovergang?

De wet overgang van ondernemingen bepaalt dat als een onderneming of een onderdeel van een onderneming door een andere onderneming wordt overgenomen, alle werknemers die bij (dat onderdeel van) die onderneming horen, overgaan naar de nieuwe werkgever, met behoud van hun werknemersrechten.

Of iets een onderdeel van een onderneming is, wordt bepaald aan de hand van tal van factoren. Een paar belangrijke factoren zijn: gaan de meeste werknemers mee over? Gaan de klanten en materialen waarmee gewerkt werd mee over? Is het geheel dat overgaat een organisch geheel? Als vastgesteld is dat er sprake is van een overgang van een onderneming, komt de vraag aan de orde welke werknemers horen bij dat onderdeel? Sinds een aantal jaren is met name actueel de vraag of zieke en of geschorste (de inactieve werknemers) werknemers ook mee overgaan.

In het arrest Memedovic/Asito heeft de Hoge Raad bepaald dat een werknemer die geschorst was, en waarvan duidelijk was dat die niet meer op dat onderdeel terug zou keren, geen band meer hand met dat onderdeel en dus niet meer bij dat onderdeel hoorde. Die werknemer ging dus niet mee over naar de nieuwe werkgever. Sindsdien onderzoeken de Nederlandse rechters steeds of terugkeer naar het overgedragen onderdeel nog mogelijk/waarschijnlijk is, als zij antwoord geven op de vraag of een niet actieve werknemer over gaat naar de nieuwe onderneming.

Deze zomer heeft het Europees Hof van Justitie voor de Europese Unie een uitspraak gewezen die gevolgen heeft voor werknemer die niet actief werkten op het moment dat het onderdeel van de onderneming waar zij werkten werd overgenomen door een andere onderneming. In deze uitspraak stelt het Hof helemaal niet de vraag die de Hoge Raad stelt, of iemand nog terug keert naar het onderdeel of niet. Het enige waar het Europees Hof naar kijkt is de vraag of de betrokkenen werknemer, die formeel nog werkzaam is bij het over te dragen onderdeel, nog wordt aangemerkt als werknemer volgens het nationale (bij ons dus: Nederlandse) recht. Als dat het geval is, val je onder de regeling die ervoor zorgt dat werknemers mee over gaan naar de nieuwe werkgever.

Dus, als je bijvoorbeeld werkt als schoonmaakster op een bepaald project voor de ene werkgever, en als dat project na een aanbesteding over gaat naar een andere werkgever, dan ga je mee over naar die andere werkgever. Het maakt dat niet uit of je ziek bent of geschorst of een sabbatical hebt genomen. Je gaat alleen niet over als je geen werknemer meer bent, dus als je ontslagen bent. Als je meer over deze problematiek wil weten, neem dan contact op met mr. C.J. (Corné) Spitters.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Herstructureren na Corona – (weer) kiezen voor ondernemerschap?!

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 175 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 175 advocaten en meer dan 93 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.