Gebreken huurwoning

Huurovereenkomst

U heeft het vast wel eens meegemaakt. Ernstige stankoverlast, schimmelvorming of lekkage in uw (huur)woning.

In een huurovereenkomst staan de afspraken opgenomen tussen de huurder en verhuurder van een woning. In een huurovereenkomst worden onder meer zaken opgenomen als de huurprijs, ingang huurovereenkomst, de wijze en tijdstip van betalingen en een omschrijving van de woonruimte.

Op grond van de wet en de huurovereenkomst hebben zowel de huurder als de verhuurder verplichtingen en rechten. Zo is de huurder verplicht tijdig en volledig de huur te betalen. De huurder moet het klein dagelijks onderhoud en kleine reparaties zelf uitvoeren. En ook zelf betalen zoals bijvoorbeeld het verven van de muren in de woning en het verhelpen van verstopping van de gootsteen. De huurder heeft het recht om in de woning te verblijven. De verhuurder heeft het recht op huurbetaling. De verhuurder is verplicht de zaak ter beschikking van de huurder te stellen. En verplicht om ervoor te zorgen dat de woning in goede staat verkeert. De verhuurder is verantwoordelijk voor het (groot)onderhoud van de woning en voor het verhelpen van gebreken, zoals lekkage van het dak of houtrot in kozijnen en deuren.

Gebreken

Voldoet de woning niet aan hetgeen de huurder bij het sluiten van de huurovereenkomst redelijkerwijs mocht verwachten, dan kan er op grond van de wet sprake zijn van een gebrek. In de wet wordt een gebrek omschreven als een staat of eigenschap van de zaak of een andere niet aan de huurder toe te rekenen omstandigheid, waardoor de zaak aan de huurder niet het genot kan verschaffen dat een huurder bij het aangaan van de huurovereenkomst mag verwachten van een goed onderhouden woning als waarop de huurovereenkomst betrekking heeft.

Vordering tot herstel van gebreken en huurprijsvermindering

Wanneer de huurder de aanwezigheid van één of meer gebreken heeft geconstateerd in de woning, dan heeft de huurder het recht de verhuurder te verzoeken. En indien nodig te sommeren om de gebreken binnen een redelijke termijn te herstellen, dit op kosten van de verhuurder. Indien de verhuurder niet binnen redelijke termijn bereid is de gebreken te herstellen, dan heeft de huurder het recht om de gebreken te (laten) herstellen al dan niet door een derde op kosten van de verhuurder. Verder kan de huurder in geval van vermindering van huurgenot aanspraak maken op huurvermindering. Het instellen van een vordering tot huurvermindering kan in de praktijk complex zijn. En dient te voldoen aan een aantal voorwaarden.

Geschil

Heeft u als huurder of verhuurder een geschil over de huurovereenkomst of gebreken. Onze advocaten kunnen uw vragen beantwoorden en u bij te staan in uw geschillen.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Kortdurende huurovereenkomsten

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 184 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 184 advocaten en meer dan 62 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.