Is een wanverhouding een reden om een huurcontract te ontbinden?

Recent heeft een bijzondere casus bij de kantonrechter te Leiden (RBDH:2016:8373) gespeeld waarbij de huurprijs substantieel lager was dan de kosten voor de eigenaar (hypotheek, verzekeringen enzovoort). De huurprijs lag op € 145 per maand, de (exploitatie)kosten op € 645, nog los van de kosten voor de gewenste renovatie.

Centrale vraag was of een dergelijke wanverhouding een reden is om het huurcontract te ontbinden. Immers, een huurder komt in de wet een zeer grote bescherming toe. Aan de andere kant is er het belang van de verhuurder, mag van de verhuurder worden verlangd een verlieslijdende exploitatie te moeten laten voortduren. Beide partijen hebben een belang bij respectievelijk voortzetting en beëindiging van de huurovereenkomst. Gelet op de bescherming van de huurder, is die belangenafweging niet snel in het voordeel van de verhuurder.

De kantonrechter gaat daarom zorgvuldig te werk. Nadat de kantonrechter concludeert dat de exploitatie gelet op de beide bedragen duidelijk verlieslijdend is, onderzoekt de kantonrechter welk huurbedrag na de renovatie marktconform zal zijn. De kantonrechter concludeert dat de verhuurder alsdan € 800-850 zal gaan ontvangen. Gelet op de kosten van de renovatie is dat nog immer verlieslijdend, maar een stuk minder verlieslijdend dan de huidige situatie.

Vervolgens maakt de kantonrechter een belangenafweging. Naast voornoemde financiële afweging weegt de kantonrechter mee dat de renovatie noodzakelijk is voor de eenheid in het totale pand. De andere woningen zijn namelijk inmiddels al gerenoveerd. De kantonrechter weegt ook mee dat er voldoende passend woningaanbod is, zodat de huurder niet in woningnood zal komen. Tenslotte weegt de kantonrechter mee dat aan de huurder in de minnelijke fase meerdere redelijke voorstellen zijn gedaan.

Alles afgewogen hebbende concludeert de kantonrechter dat van de verhuurder in redelijkheid niet kan worden gevergd dat de huurovereenkomst zal voortduren. De huurder zal de woning dus moeten verlaten.

Uit de casus blijkt dat de huurbescherming groot is, maar niet ongelimiteerd. Ook een huurder die aan al zijn verplichtingen voldoet, kan worden genoodzaakt de woning te verlaten omdat de belangenafweging (door gewijzigde omstandigheden) in het voordeel van de verhuurder uitpakt. Voor die belangenafweging bestaat geen eenvoudige richtlijn, waardoor het voor verhuurder en huurder enorm belangrijk is tijdig goed te worden geadviseerd over de mogelijke uitkomst van een procedure.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Huurverlagingen afdwingen bij rechter

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.