Tijdelijke verhuur van een koopwoning

Stel, u wilt uw woning verkopen. U verwacht dat uw huis pas over enkele maanden van eigenaar wisselt. In afwachting van de verkoop verhuurt u de woning en u spreekt met de huurder af dat hij de woning verlaat zodra deze is verkocht. Kan dit zomaar?

Tot 1 juli 2016 werden in dit soort gevallen (verhuur van een te koop staande koopwoning) vaak huurcontracten gemaakt met tamelijk onduidelijke formuleringen om aan te geven dat het ging om een tijdelijk huurcontract. Formules als “huur, naar zijn aard van korte duur” waren niet zeldzaam.

 

Dergelijke contracten gaven de verhuurder echter, in tegenstelling tot wat u misschien zou denken, geen garantie dat het huurcontract daadwerkelijk tijdelijk was of op elk gewenst moment door hem kon worden beëindigd. Niet zelden genoot de huurder huurbescherming. De huurovereenkomst kon dan niet (zo snel) worden beëindigd als de verhuurder beoogde. De verhuurder die graag zou zien dat zijn huurder de woning verliet, had in die gevallen beperkte mogelijkheden om de woning alsnog vrij van huur te verkopen. Vaak was hij aan de grillen van de huurder overgeleverd.

 

De mogelijkheden om een tijdelijk huurcontract te sluiten zijn uitgebreid en verstevigd door de invoering van de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015 op 1 juli 2016. Deze wet is van toepassing op alle huurcontracten die vanaf deze datum worden gesloten. Op basis van deze wet kan de verhuurder tijdelijke huurcontracten sluiten, zij het met inachtneming van de eisen ten aanzien van de minimale en maximale duur en de opzegtermijn. Hierbij geldt:

 

 • Eén tijdelijk huurcontract kan worden aangegaan voor een periode van minimaal zes maanden.
 • De opzegtermijn voor de tijdelijke huurder bedraagt minimaal één maand.
 • De opzegtermijn voor de verhuurder bedraagt minimaal drie maanden.
 • Opzeggen kan zonder opgaaf van reden.

 

Op grond van deze wet kunnen verhuurders in de vrije sector, kort gezegd, een tijdelijke huurovereenkomst voor maximaal twee jaar bij zelfstandige woonruimte en maximaal vijf jaar bij onzelfstandige woonruimte (zoals kamers) kunnen sluiten. Huurders mogen de huur altijd tussentijds opzeggen en zijn dus niet gebonden aan de volledige twee (of bij een kamer vijf) jaar. Deze tussentijdse opzegbevoegdheid kan niet in de huurovereenkomst worden uitgesloten.

 

Maar verhuurders, let op:

 

 • In de huurovereenkomst moet worden opgenomen hoe lang de huur maximaal duurt.
 • Bij het sluiten van een tweede huurcontract met dezelfde huurder wordt de tweede huurovereenkomst geacht voor
  onbepaalde tijd te zijn aangegaan. De huurder heeft dan volledige huurbescherming, waardoor de verhuurder de
  huur niet zomaar tussentijds kan opzeggen.
 • De verhuurder moet de huurder uiterlijk één maand en maximaal drie maanden voor afloop van de bepaalde duur
  schriftelijk laten weten dat de huurovereenkomst na afloop van de overeengekomen duur eindigt. Stuurt de
  verhuurder de kennisgeving niet of niet tijdig en de huurder vertrekt niet, dan verliest de huurovereenkomst
  zijn tijdelijke karakter en kan de huurder een beroep doen op huurbescherming.

De mogelijkheden voor tijdelijke verhuur van woonruimte zijn door de invoering van de Wet doorstroming huurmarkt dus verruimd. Ook de huurder kan hiervan voordeel hebben. Het is de bedoeling dat hiermee de doorstroming op de huurmarkt wordt bevorderd en dat scheef wonen, het huren van een sociale woning door personen met een relatief hoog inkomen, wordt bestreden.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Huurverlagingen afdwingen bij rechter

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.