Tot wanneer kan de huurder van een woonruimte, de huurprijs door de huurcommissie laten toetsen?

Sinds er sprake is van woningschaarste, zowel voor huur als koop, betreft het feiten van algemene bekendheid dat sommige woningen in grote steden voor hoge prijzen worden verhuurd. De meeste huurders dulden dit tot het moment dat zij erachter komen dat zij bij de Huurcommissie die huurprijs kunnen laten toetsen. Als de verhuurder op basis van het puntensysteem te veel huur heeft gevraagd  – als er tenminste sprake is van een niet-geliberaliseerde huur – kan de Huurcommissie beslissen dat  de huurprijs met terugwerkende kracht wordt verminderd. De vraag die ik in de praktijk regelmatig krijg (zowel van verhuurders als huurders) luidt: tot welk moment kan de huurder de huurvermindering verzoeken?

Termijn toetsen huurwoning

De huurder kan uiterlijk tot  zes maanden  waarop hij voor de eerste keer een huurovereenkomst is  aangegaan/ heeft afgesloten, de Huurcommissie verzoeken de redelijkheid van de huurprijs te toetsen (artikel 7:249 lid 1 BW). Dit betekent dat het in de  praktijk een huurprijs die meer bedraagt dan de grens voor een sociale huurwoning van thans, 2021, €752,33 , zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-huren/vraag-en-antwoord/hoeveel-huur-betaal-ik-maximaal-voor-mijn-woning, toch op basis van een uitspraak van de Huurcommissie verlaagd kan worden, wel met terugwerkende kracht! Zo heeft de Huurcommissie op 5 november 2021 beslist dat een huurprijs bij aanvang huur van € 544.29, – onredelijk is. Op basis van het puntensysteem heeft de woning 97 punten. De verhuurder mocht daarom maximaal € 210,65 per maand vragen, zodat de huurprijs op dat punt onredelijk is.

Tijdelijke huur

Sinds 1 juli 2016 kunnen tijdelijke huurovereenkomsten voor korte duur worden afgesloten, zie artikel 7:271 lid 1 BW. De duur van het contract voor de zelfstandige woonruimte bedraagt maximaal 2 jaar en de duur van het contract voor de onzelfstandige woonruimte bedraagt maximaal 5 jaar. De huurder kan in beide gevallen tot maximaal 6 maanden na afloop van de tijdelijke huurovereenkomst, de redelijkheid van de huurprijs laten toetsen door de Huurcommissie (artikel 7: 249 lid 2 BW).

De vraag luidt: wat als het huurcontract doorloopt? Dus bijvoorbeeld voor onbepaalde tijd en de huurder geen gebruik heeft gemaakt van de termijn van 6 maanden voor aanvang huur?

De huurder heeft los van deze twee termijnen de mogelijkheid om bij verhuurder huurprijsverlaging te vragen. Zie ook (artikel 7:250 lid 4 BW).  Als de verhuurder niet meewerkt, kan de huurder de Huurcommissie verzoeken uitspraak te doen over de redelijkheid van het voorstel. Dit kan tot 6 maanden na het tijdstip waarop de verlaging conform zijn voorstel had moeten ingaan,


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Onderhuurbescherming

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 309 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 309 advocaten en meer dan 130 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.