- Home
- >
- Blogberichten
- >
- Vaste huurovereenkomst vanaf 2024 “normaal”
Vaste huurovereenkomst vanaf 2024 “normaal”
Vaste huurovereenkomst worden vanaf 2024 weer normaal. Op 14 november 2023 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een voorstel van PvdA en ChristenUnie. Door deze wijziging krijgen huurders weer dezelfde zekerheden als voor 2015. Het wetsvoorstel regelt dat huurovereenkomsten woonruimte voor bepaalde tijd zo goed als helemaal verdwijnen.
Grootschalig gebruik van tijdelijke huurcontracten.
Vanaf 2015 is het tijdelijke huurcontract met een huurperiode van maximaal twee jaar grootschalig gebruikt. De wet was bedoeld om doorstroming op de huurmarkt te bevorderen en meer mensen te laten investeren. In de praktijk bleek dat nieuwe huurders in de particuliere sector alleen een huurwoning konden krijgen met een tijdelijke huurovereenkomst. Om een voorbeeld te noemen: In Amsterdam is tweeënveertig procent van alle huurovereenkomsten op tijdelijke basis.
De wet zal ingaan op een nog nader te bepalen datum. Ook zullen er uitzonderingen mogelijk blijven. Deze uitzonderingen moeten nog allemaal nader worden ingevuld, maar op grond van de behandeling van de wet zal het hier gaan om de navolgende gevallen.
Onzekerheid voor huurders
Door deze tijdelijke huurovereenkomsten en de krapte op de huizenmarkt zitten huurders continu in onzekerheid over hun woontoekomst. Daarnaast weerhoudt het huurders om procedures aan te gaan tegen achterstallig onderhoud, te hoge huur of hoge servicekosten.
Eigen huis verhuren bij samenwonen
Ga je samenwonen met een nieuwe relatie? Dan mag je jouw eigen huis onder bepaalde voorwaarden tijdelijk verhuren. Als de nieuwe relatie slaagt en het huis wordt alsnog verkocht dan kan de huur worden opgezegd. Slaagt de nieuwe relatie niet? Dan mag de huur worden opgezegd als de eigenaar terug wil in zijn woning. Voorwaarde is wel dat de eigenaar minimaal twee jaar eigenaar is van de woning.
Woning behouden voor een familielid
Wil je een woning behouden voor een familielid, bijvoorbeeld voor ouders of voor kinderen? Dan mag de woning wel tussentijds verhuurd. Let op: In dit geval is er voor ontbinding een rechtelijke toets nodig. De rechter bepaalt of het belang van de bloedverwant zwaarder weegt dan die van de huurder.
Doelgroep contract
Wat is een doelgroep contract? Dit zijn woningen die alleen verhuurd worden aan specifieke doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan senioren, studenten, rolstoelgebruikers, etc. De tijdelijke huurcontracten voor deze groepen blijven bestaan dus: ben je klaar met studeren? Dan heeft de verhuurder van de studentenkamer het recht om het contract op te zeggen.
Woning later weer nodig voor eigen gebruik
Ga je voor een langere tijd studeren of werken in het buitenland? Dan mag je jouw woning wel tijdelijk verhuren. Dit heet een diplomatenclausule.
Nog een paar uitzonderingen bij huurcontracten:
Woningen met een tijdelijke huurbestemming: Hier vallen vakantiewoningen onder, deze mogen in veel gevallen juist niet langdurig verhuurd worden. Corporatiewoningen die worden gesloopt of gerenoveerd mogen ook tijdelijk verhuurd worden om te voorkomen dat huizen een periode leegstaan. Daarnaast worden voor huizeneigenaren die met dubbele woonlasten zitten een uitzondering gemaakt. Het oude huis mag door een eigenaar tijdelijk verhuurd worden totdat de woning is verkocht.
Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.