Scheiden: praten of procederen?

16.04.2021

Als je gaat scheiden zijn er al genoeg zaken om je zorgen over te maken. Wij echtscheidingsadvocaten krijgen vaak de vraag of het beter is om er in overleg uit te komen of om te procederen. Het antwoord daarop is: dat hangt er van af.

Natuurlijk heeft het de voorkeur om er in onderling overleg uit te komen. Maar dat moet dan wel kunnen.  Dat betekent, dat beide partijen zich redelijk zullen moeten opstellen en waarschijnlijk allebei water bij de wijn moeten doen. Wanneer je het gevoel krijgt dat je te veel aan het toegeven bent, of dat het allemaal te lang gaat duren kun je beter aan de rechter vragen om een uitspraak.  Dat is niet alleen makkelijker, maar ook vaak nog zelfs goedkoper.

Praten met of zonder advocaat erbij?

Als je met je ex gaat praten, zorg dan altijd wel dat je je (eventueel op de achtergrond) laat bijstaan door een echtscheidingsadvocaat. Deze kan je namelijk goed influisteren waar je ongeveer recht op zou hebben als de zaak door een rechter zou worden beoordeeld. Dat biedt een goede houvast bij gesprekken over het maken van afspraken. Dan hoef je je ook niet te laten intimideren door argumenten van je ex die voor de leek heel reëel lijken, maar die een rechter toch niet zal accepteren.

Is procederen duurder dan praten bij een echtscheiding?

Een veel voorkomende misvatting is dat procederen (altijd) duurder is dan praten. Eindeloos over en weer met elkaar in gesprek gaan en voorstellen doen, is uiteindelijk een duurdere aangelegenheid dan procederen bij een scheiding. Onze familierecht advocaten houden daarom voor je de voortgang van je scheiding nauwgezet in de gaten en denken goed mee aan de optie die voor jou het beste en meest economische is.

Dankzij onze ruime expertise kunnen wij goed inschatten wanneer het tijd wordt te schakelen van praten naar procederen. Omgekeerd komt overigens ook voor: soms helpt het om tot goede afspraken te komen juist door een procedure te starten. Je ex weet dan dat het voor jou menens is en kan dan geneigd zijn alsnog eieren voor zijn of haar geld te kiezen.

Neemt de rechter het mij kwalijk als ik een echtscheidingsprocedure start?

Sommige cliënten geven aan dat ze bang zijn dat een rechter geneigd zal zijn in het voordeel van hun ex te beslissen als ze zelf een procedure starten. Ze zijn bang dat een rechter hen als de boeman zal zien en ze dat kwalijk neemt. Maar die angst is onterecht. Een rechter kijkt zelfs niet eens naar de vraag waarom partijen uit elkaar zijn gegaan. Een rechter kijkt in principe alleen naar waar iedereen recht op heeft, op basis van (financiële) bewijsstukken en de argumenten van beide partijen.

Echtscheidingsadvocaat nodig?

Bij Kortman Advocaten bent u aan het goede adres.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 291 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 291 advocaten en meer dan 129 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.