Laag percentage arbeidsongeschikt in de WIA. Hoe kan dat?

Soorten WIA: de IVA en de WGA-uitkering

Als je twee jaar ziek in dienst bent geweest of twee jaar een Ziektewet-uitkering heb gehad, kun je in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. De WIA-uitkering heeft twee soorten: de IVA, voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. En de WGA, voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn.

De hoogte van het arbeidsongeschiktheidspercentage in de WIA

Mensen verwachten vaak dat het arbeidsongeschiktheidspercentage in de WIA iets zegt over de ernst van hun aandoening en hun klachten. Maar dat is niet zo. De WIA-uitkering is een uitkering voor verlies van verdienvermogen. Als je een hoog inkomen had en je kan nog maar een laag inkomen verdienen volgens de WIA-keuring, dan is dat verschil groot, en is dus het arbeidsongeschiktheidspercentage ook hoog. Als je inkomen lager was, en dus het verschil met wat je volgens de keuring nog kan verdienen, laag is, is dus het arbeidsongeschiktheidspercentage ook laag. Dat lijkt niet eerlijk, maar zo is het wettelijke systeem.

Hoe werkt de procedure van de WIA-aanvraag

U heeft een gesprek met een verzekeringsarts van het UWV. Die zal met u bespreken welke aandoeningen en klachten u heeft. En zal beoordelen wat u daardoor\ wel en niet meer kan doen in werk, de beperkingen en de functionele mogelijkheden. Het gaat daarbij om persoonlijk functioneren, sociaal functioneren, zicht en gehoor, dynamische handelingen, statische bewegingen en werktijden. De verzekeringsarts neemt dit op in de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML).

De FML gaat naar de arbeidsdeskundige van het UWV, die met behulp van een database (CBBS) gaat beoordelen welke functies geschikt zouden zijn voor u. Hij moet minimaal 3 functies met minimaal drie beschikbare plaatsen vinden.

Die functies hebben uurlonen en aan de hand daarvan wordt bekeken hoeveel verlies in inkomen u heeft, vergeleken met het loon dat u verdiende. Met een formule het arbeidsongeschiktheidspercentage berekend.

UWV stuurt u vervolgens een besluit waarin staat of u wel of niet een WIA-uitkering krijgt, welke, en hoe hoog het arbeidsongeschiktheidspercentage is.

Bezwaar tegen het WIA-besluit van UWV

Tegen het WIA-besluit kunt u binnen 6 weken in bezwaar. Het is in bezwaar van belang om relevante medische en juridische en arbeidskundige argumenten aan te voeren. Daarom raden wij aan hiervoor een specialist in te schakelen.

Wij zijn gespecialiseerd in WIA-procedures bij het UWV en aangesloten bij de specialisatievereniging voor socialezekerheidsrecht advocaten.

Wilt u meer weten over een WIA-uitkering? Bekijk dan onze WIA-uitkering pagina.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 295 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.6

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 295 advocaten en meer dan 135 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.